Кардинал Герхард Мюллер: Старий – чи новий обряд? «Для мене важливішим є зміст таїнства»

Кардинал Герхард Мюллер: Старий – чи новий обряд? «Для мене важливішим є зміст таїнства»

Для мене важливішим за форму римського обряду є зміст таїнств, які в обох формах діють у Святому Дусі, – каже кардинал Герхард Мюллер. Таким чином він пояснює, чому уділяє таїнства як у новому, так і в традиційному обрядах.

29 червня кардинал Ґерхард Мюллер висвятив п’ятьох дияконів і двох священників у Курталені біля Шартра. Він уділив таїнства у традиційній формі.

У своїй проповіді кардинал розповів про розмову, яку нещодавно мав із важливим представником ватиканської Дикастерії богослужіння та дисципліни таїнств. Кардинал розповів йому про свою радість під час Святої Літургії, яку відправив на завершення традиційного паломництва до Шартра.

Його співрозмовник висловив думку, що це не привід для радості, адже це була Літургія у стародавньому обряді.

«Його кредо звучало: краще порожні храми, аніж літургії в старому обряді. Дехто вбачає в старішому обряді Літургії більшу загрозу для єдності Церкви, ніж перетлумачення Символу Віри чи відсутність ЛІтурігї взагалі», – сказав кардинал Мюллер.

«Я відповів йому, що для мене, як для старого професора догматики, важливішим був зміст таїнств, res sacramenti, ніж вторинна ритуальна форма, а точніше, інтерпретаційні церемонії, які оточують видимий знак (у формі і матерії). Вчення про віру і суть таїнств дані Церкві як невідчужувані і незмінні; існує законна різноманітність теологічних шкіл і літургійних обрядів», – сказав він.

Кардинал нагадав вчення Другого Ватиканського Собору з «Unitatis redintegratio», яке можна підсумувати формулою: єдність у тому, що необхідне; належна свобода у формах духовного життя, літургійних обрядах і теології; любов у всьому, пише pch24.pl.

Як зазначив кардинал для Kath.net, коментуючи факт уділення свячень за традиційним обрядом, він зробив це з огляду на саме таїнство, а не форму. «Я виконав прохання про уділення цих свячень через саме таїнство рукоположення, а не з огляду на форму надзвичайного обряду, тому що два ритуальні варіанти латинського обряду представляють суть рукоположення і таїнства, що діє у Святому Дусі».

Джерело