Повторна реєстрація. Білоруська влада закриватиме «замалі» парафії

Повторна реєстрація. Білоруська влада закриватиме «замалі» парафії

У липні набув чинності нещодавно ухвалений білоруським парламентом закон про обов’язкову перереєстрацію релігійних парафій у державних установах. Вже відомо, що багато католицьких парафій не відповідатимуть вимогам цього нового закону і не будуть зареєстровані, а значить, не зможуть легально функціонувати.

 

Акт, який діє з початку липня, називається «Про зміни нормативно-правових актів щодо діяльності релігійних організацій». Він був написаний на особливе прохання Олександра Лукашенка. Найшкідливіша норма нового закону стосується ліквідації парафій, які є надто малими (парафія повинна мати щонайменше 20 вірних), щоб вони могли себе утримувати. Хоча Білорусь вважається комуністичною країною, цей підхід більше нагадує капіталістичний підхід вільного ринку, який передбачає ліквідацію збиткових компаній.

 

Головним завданням закону вірні Церкви в Білорусі вважають перешкоджання розвитку католицьких парафій, які в цій країні динамічно розвиваються. Після набрання чинності закону Церква має рік для перереєстрації всіх своїх парафій. Вперше в історії Білорусі після 1990 року нормативно-правовим актом було описано порядок закриття державою парафій і навіть цілих релігійних громад (закон поширюється і на інші церкви). Ті релігійні громади, які не відповідатимуть суворим вимогам закону, будуть формально закриті. Раніше білоруський режим використовував подібне рішення в новому чинному законі про діяльність політичних партій і громадських організацій.

 

Закон визначає підстави, за яких релігійна організація не може бути перереєстрована. Це включає: «діяльність проти суверенітету Білорусі, конституційного порядку, суспільної злагоди та основних напрямів внутрішньої і зовнішньої політики». Лише цей фактор може призвести до того, що Католицька Церква буде позбавлена ​​права проводити громадську чи культурну діяльність у Білорусі.

 

Це не єдина форма репресій білоруського режиму щодо Католицької Церкви. Священників засуджують до арешту за висловлювання проти насильства, яке застосовувалося проти опозиціонерів. Кілька з них досі перебувають під вартою. Через ті ж звинувачення з Білорусі було вислано багатьох священників.

Досі, перш ніж порушити справу про ліквідацію, дана релігійна організація мала порушувати закон двічі на рік. Зараз, відповідно до чинного законодавства, білоруська влада може без попередження звернутися до суду з проханням про ліквідацію, якщо, наприклад, вважає, що Церква веде «дії проти суверенітету Білорусі» або проти «основних напрямів внутрішньої чи зовнішньої політики» – читаємо в законі «Про зміни нормативно-правових актів щодо діяльності релігійних організацій.

 

Новий закон про релігійні організації також посягає на повноваження церковної влади. Це, серед іншого, що особи, включені до списків екстремістів і терористів, не можуть призначатися главами церков, і що режим Лукашенка вважає, серед іншого, що такими особами є їхні опоненти.

 

Відповідно до закону, школи в Білорусі залишаться світськими, але за бажанням батьків у них можна буде проводити релігійне навчання та створювати недільні школи. Проте уроки релігії мають проводитися лише державними мовами: російською та білоруською, пише pch24.pl.

Джерело