У Ватиканській обсерваторії завершено повну автоматизацію телескопа

У Ватиканській обсерваторії завершено повну автоматизацію телескопа

Важливе технологічне оновлення, зроблене завдяки пожертвам деяких фондів, відкриває нові можливості для глобальної наукової спільноти.

Важливий крок вперед у наукових дослідженнях Ватиканської астрономічної обсерваторії: ватиканський передовий телескоп (VATT), розташований на горі Ґрем в Арізоні, відомий своєю чудовою оптикою і привілейованим розташуванням, нещодавно був оснащений передовою автоматизованою системою управління, названою «Дон», на честь Дональда М. Альштадта (1921-2007), колишнього президента і головного виконавчого директора корпорації Lord. Реалізація проекту стала можливою завдяки ґранту від Благодійного фонду Томаса Лорда та пожертві пані Джудіт Альштадт, дружини Дональда.

У комюніке Ватиканської обсерваторії зазначається, систему розробила ProjectSoft HK, інжинірингова компанія з Градець-Кралове, Чеська Республіка, яка займається автоматизацією промисловості. Встановлення було завершено 3 червня 2024 року, після чого розпочався етап тестування, навчання і перевірки системи, в якому беруть участь члени спільноти Ватиканської обсерваторії та співробітники Університету Арізони.

Нові можливості

Система «Дон» базується на передових технологіях. Складна автоматизація дозволить телескопу працювати з надзвичайною точністю наведення. Завдяки «Дону» телекоп VATT може стежити за небесними об’єктами протягом 20 хвилин з бездоганною точністю, без необхідності ручного наведення. «Це дійсно захоплююче», – стверджує отець Пол Ґабор, заступник директора Ватиканської обсерваторії в Арізоні.

«Дон» керуватиме численними допоміжними системами: метеостанцією, куполом телескопа та щілинними жалюзі купола, масляною системою гідравлічних підшипників кріплення, системою охолодження головного дзеркала VATT та іншими системами. Але система не лише полегшує повсякденну експлуатацію телескопа, але й відкриває нові можливості для майбутнього: вона пропонуватиме різні режими роботи, від «традиційного», полегшуючи використання на місці до «дистанційного режиму», який дозволить астрономам керувати телескопом VATT в Арізоні з осідку Ватиканської обсерваторії в Кастель-Ґандольфо, що в Італії. Найскладніший, «запланований режим», дозволить «Дону» виконувати послідовність інструкцій, запрограмованих астрономом, без необхідності прямого контролю з боку людини, що забезпечить повну автономність роботи телескопа.

Історія і сучасність

Ватиканська астрономічна обсерваторія в сучасному вигляді існує з 1891 року, але її діяльність сягає корінням астрономічних спостережень, виконуваних ще в XVI столітті, зокрема, в час проведення календарної реформи Папи Григорія ХІІІ. Від 1933 року головна резиденція обсерваторії знаходиться в Апостольському палаці в Кастель-Гандольфо на південь від Риму. Оскільки через потужне світлове «забруднення» спостереження з центру Італії стало неможливим, від 1993 року ватиканські астрономи мають сучасний телескоп з чудовою оптикою на горі Ґрем в Арізоні, розташований у місці з винятковою якістю атмосфери для спостережень.

Джерело: vaticannews.va

Джерело