Фотофейк: Українські військові «позують із прапором зі свастикою»

Знімок, що розповсюджується, є фейком. Відразу кілька програм для аналізу достовірності зображень свідчать про те, що фотографію було змінено або згенеровано комп’ютерною програмою. Крім того, першоджерелом фото є англомовний Telegram-канал, що позиціонує себе як проукраїнський, але в позитивному ключі пише про «розквіт праворадикальних рухів в Україні». Також в Україні діє заборона пропагування символіки тоталітарних режимів. За використання таких символів передбачено кримінальну й адміністративну відповідальність.

У соціальних мережах та на російських сайтах розповсюджують фотографію нібито українських військових із Сил Спеціальних Операцій ЗСУ, що позують з прапором, на якому зображено свастику.

«В Україні нацизму бути не може, у них же президент — єврей!» Нічого незвичайного, просто український сайт показує фото бійців Сил Спеціальних Операцій ЗСУ із прапорами», — пишуть користувачі соцмереж. Цю публікацію поширюють не лише російською, а й англійською мовою. Знімок використовують як доказ того, що в Україні нібито процвітає нацизм, а отже, війна РФ проти сусідньої держави є цілковито виправданою.

Скриншот – facebook.com

Насправді оприлюднене фото є фейком. Відразу кілька програм для аналізу достовірності зображень свідчать про те, що фотографію було змінено або згенеровано комп’ютерною програмою. У мережі немає жодного доказу, що свідчить про справжність цього знімка. Крім того, першоджерелом фотографії є ​​англомовний Telegram-канал, що позиціонує  себе як проукраїнський, але водночас у позитивному ключі пише про «розквіт праворадикальних рухів в Україні».

Для перевірки справжності зображення, що розповсюджується в соцмережах, ми в першу чергу скористалися сервісом Forensically, а саме розділом ELA (error level analysis – аналіз рівня помилок). Цей ресурс допомагає бачити змінені частини зображення на мікроскопічному рівні. Він показує найбільш змінені місця на фото — такі деталі найчастіше світліші, ніж решта зображення. В результаті перевірки ми виявили, що чотири військовослужбовці на фото і фон зображення не є частинами одного знімка. Але найбільш значущим результатом аналізу стало те, що прапор України зі свастикою є підробленим. Місце, на якому зображено свастику, виявилося набагато світлішим, ніж основне полотно. Це свідчить, що зображення свастики просто додали на український прапор за допомогою фоторедактора. Якби прапор був справжнім, то всі його частини були б однаково затемненими та однорідними, як у випадку із прапором Сил Спеціальних Операцій ЗСУ ліворуч на фото. Отже, аналіз в Forensically однозначно підтверджує, що свастику було навмисно додано на зображення.

Скриншот – 29a.ch/photo-forensics

Додаткова перевірка фотографії за допомогою ресурсу Fake Image Detector підтвердила попередні висновки. За результатом перевірки на другому сайті фото виявилося з великою ймовірністю згенерованим комп’ютерною програмою або зміненим. Особливо це стосується правої частини знімку, зокрема прапора України. Внесені зміни також добре помітні на вкладці аналізу рівня помилок — ELA.

Скриншот – www.fakeimagedetector.com

Щодо першоджерела цього знімка, то ним є англомовний Telegram-канал Ukraine Front, який позиціонує себе як проукраїнський, але водночас публікує прихильні дописи про ультраправих, що викликають безліч питань. Тобто канал дискредитує і Україну в цілому, і її Збройні сили, і, найімовірніше, є частиною саме російської пропагандистської кампанії для поширення фейків про процвітання «нацизму в Україні».

Скриншот – t.me/ukrainefront Скриншот – t.me/ukrainefront

Ба більше, в Україні передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність за пропаганду символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів. Зокрема кримінальну відповідальність передбачено статтею 436–1 Кримінального кодексу України за виготовлення, розповсюдження комуністичної, нацистської символіки та пропаганду комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів. Ці правопорушення караються позбавленням волі на строк до п’яти років. Жоден із підрозділів ЗСУ не використовує нацистську символіку.

StopFake продовжує спростовувати російські фейки про «нацизм в Україні» у матеріалах «Очільниця МЗС Німеччини Бербок заявила, що «Україні вдалося перетворити свастику на символ свободи»», «Фейк: Українських танкістів у Німеччині попросили «не малювати свастику і не зигувати»», «Фейк: У Львові вулицями ходять люди у футболках зі свастикою».

Джерело