Маніпуляція: В Україні на уроках української мови діти вивчають військову лексику

  • Автор допису:

Йдеться про блог української викладачки Світлани Чернишової у мережі TikTok, де вона дає поради, як використовувати правильно ті чи інші слова в українській мові.

Чимало користувачів у соцмережах поширюють відео, нібито зняте на уроці української мови, де викладачка обговорює правильне використання військової лексики.

«Уроки української мови для дітей, у популярній соцмережі. Це було б смішно, якби не було таке сумно. Нам, рано чи пізно, доведеться жити з ними поряд. А діти, як відомо, ростуть швидко», – коментують відео користувачі.

Скриншот – t.me

Російський агітпроп періодично поширює дезінформаційні наративи про те, що в Україні примусово міліталізують дітей, готуючи їх до війни з росією, налаштовуючи проти росіян. При цьому в самій росії існує безліч рухів, які займаються мілітаризацією дітей, пропагандою кремлівської картини світу — такі як «Юнармия» або «Юг молодой» (центр, який росія відкрила на тимчасово окупованих територіях України, щоб впливати на мислення українських підлітків, вербувати їх – прим. ред.).

Насправді йдеться всього лише про одне відео з популярного блогу української викладачки Світлани Чернишової з Дніпра, яка записує різні відеопоради, як використовувати ті чи інші слова в українській мові без помилок. Зі змісту каналу можна зрозуміти, що в різних відео розглядається лексика з різних сфер – як, наприклад, футбол в одному з випусків. Але в кожному з них йдеться про ті слова, які часто використовуються в побуті і які часто можна почути в новинах.

Скриншот – tiktok.com

Відео, яке поширюють пропагандисти, також було опубліковане на цьому каналі, й воно зовсім не є якимось уривком з уроку в школі, – його можуть переглядати всі користувачі соцмережі.

Скриншот – tiktok.com

Раніше StopFake спростовував також інші фейки про дітей в Україні, наприклад, про те, що Київ нібито відправляє на війну дітей, або що діти в Херсонській     області «не вивчали російської мови з 2013 року».

Джерело