Фейк: В київській школі запровадили уроки про гендер і сексуальність для третьокласників

Хоча громадські активісти вже давно відстоюють необхідність впровадження такої дисципліни, у самій школі спростували цю новину, і відзначили, що опублікований «документ» — освітню програму —  складено з численними помилками. 

Учням початкових класів Києва тепер викладатимуть предмет про гендер і сексуальність — така «новина» поширилася проросійськими джерелами. Як доказ цього, пропагандисти наводять фото буцімто обкладинки підручника «Основи гендерного різноманіття та сексуальної орієнтації» та освітню програму з предмету, затверджену у школі №1 Шевченківського району міста Києва. Інформацію про це навіть поширили англійською та польською мовами — вона викликала бурхливу реакцію у проросійськи налаштованих іноземців. 

Скриншот — Telegram

Однак ця новина — непереконливий фейк. По-перше, підручника, за яким третьокласники нібито вивчатимуть «Основи гендерного різноманіття та сексуальної орієнтації», насправді не існує — у мережі відсутня будь-яка інформація про цю книгу. Ніна Миколаївна Буринська, яка вказана авторкою книги, насправді складала підручники з хімії — тож незрозуміло, який стосунок педагогиня має до предмету про гендер та сексуальність. Більш того, Ніна Буринська померла ще в лютому 2017 року на дев’яностому році життя, а отже, вона ніяк не могла написати цей підручник. 

Фото «документу» — опису освітньої прогами, яке наводять пропагандисти, — також містить величезну кількість помилок. Слова «затверджую», «Шевченківського» та  «педагогічної» написані з одруківками, слово «ради» пропущене, а в слові «школи» дивним чином опинилася російська літера «ы». Ми також звернулися за коментарем до адміністрації школи №1 — представники школи вказали нам на ці помилки, а також зазначили, що освітня програма — це документ з годинами та напрямками діяльності всієї школи, а не окремого предмету. Крім того, освітня програма на наступний 2024-2025 навчальний рік ще на стадії коригування і в мережі не публікувалася. Вірогідно, для створення фейку пропагандисти взяли за основу освітню програму школи на 2023-2024 навчальний рік, яка доступна в мережі. 

Відповідь школи №1 Шевченківського район міста Києва на запит Stopfake

Наразі в загальноосвітніх школах України сексуальна освіта не має статусу обов’язкового елемента навчальної програми, хоча громадські активісти вже давно відстоюють необхідність її впровадження. У квітні 2023 року відповідна петиція набрала 25 000 голосів на сайті Президента України і була передана на розгляд Кабміну. Попри заяви пропагандистів про те, що такі уроки «розбещують» дітей, дослідження доводять, що сексуальна освіта не спонукає підлітків та молодь до ризикованої поведінки, а навпаки —  знижує кількість небажаних вагітностей та поширення хвороб, що передаються статевим шляхом.

Фейки на тему гендеру, сексуальності та ЛГБТ-спільноти — один з улюблених інструментів російської пропаганди. Більше спростувань на цю тему читайте у матеріалах Фейк: У Києві презентували новий дизайн проїзного, присвяченого «місяцю гордості» ЛГБТ та Фейк: В одній з українських шкіл з’явилися гендерно-нейтральні туалети.

Джерело