Владика Василій благословив на початок нового навчального року українських школярів у Будапешті

У суботу, 31 серпня, владика Василій (Тучапець) благословив на початок нового навчального року українських школярів у Будапешті.

Владика Василій благословив на початок нового навчального року українських школярів у Будапешті“Діти, користайте з можливості навчатись у сприятливих та комфортних умовах, адже ваші ровесники в Україні, зокрема Харкові, сьогодні не мають нагоди вчитись у цілком безпечному середовищі”, – звернувся екзарх до учнів школи української мови ім. Лесі Українки при ДСУ.

Владика Василій благословив на початок нового навчального року українських школярів у Будапешті
До слова, єпископ також зустрівся з Головою Закарпатської обласної державної адміністрації – начальником обласної військової адміністрації Віктором Микитою, Головою підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлією Гришиною, Посолом МЗС України з питань світового українства Мар’яною Бецою, а також представниками місцевого самоврядування та духовенства.

Владика Василій благословив на початок нового навчального року українських школярів у БудапештіДовідка: сьогодні в Угорщині мешкає близько дев’яти з половиною мільйонів людей. Українська етнічна група за чисельністю посідає п’яте місце серед тринадцяти історичних національних меншин цієї країни.

Згідно з останнім переписом населення Угорщини, яке проводили у жовтні-листопаді 2022 року, українцями визнали себе 24 615 осіб.

Чисельність української спільноти суттєво збільшилася після початку повномасштабного вторгнення Росії, адже, за даними попереднього перепису населення у 2011 році, тоді вона налічувала лише близько семи тисяч.

Владика Василій благословив на початок нового навчального року українських школярів у БудапештіПовідомив бр. Іларіон Паньків

Джерело