Фейк: Український художник ампутував собі здорову ногу «на знак солідарності» із ЗСУ – Euronews

  • Автор допису:

Черговий «новинний» сюжет агітпропу, що шириться мережею, сфальшований. Інформаційний телеканал Euronews не публікував таких сюжетів ні у себе на сайті, ні у своїх соціальних мережах. 

У мережі поширюється відеоролик із символікою відомого європейського інформаційного телеканалу Euronews, в якому йдеться про те, що український художник Микита Кушнір на знак солідарності з українськими військовими, які отримали каліцтва на війні, нібито «добровільно ампутував собі здорову ногу».

«Так, накивавши п’ятами з України, він вирішив висловити солідарність із солдатами ЗСУ, які втратили кінцівки на війні. Зауважте, не в окоп заліз, а із солідарності вирішив сидіти у Польщі з відрубаною ногою. Кушнір сподівався за допомогою свого перформансу заробити 1 млн. євро для української армії, а зміг зібрати лише 3 тис. євро на лікування», – йдеться у численних публікаціях.

Скриншот – facebook.com

Згадане відео, за даними платформи Osavul, широко розповсюдилося в мережі – загальне охоплення публікацій на цей момент складає більше 2,3 мільйонів переглядів. Повідомлення про нібито ампутацію українським художником кінцівки також передрукувала низка російських ЗМІ, зокрема EurAsia Daily  та MK.ru. 

Скриншот – mk.ru

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Мета цього фейку – дискредитувати українців, особливо тих, які зараз перебувають за кордоном. 

Відео, що розповсюджується в мережі, імітує дизайн відеороликів європейського інформаційного телеканалу Euronews – так, у правому верхньому куті відео можна помітити логотип компанії. Однак ані на офіційному сайті, ані в соціальних мережах медіакомпанії зазначеного сюжету немає. Польські ЗМІ також не повідомляли про такий інцидент. 

Ба більше, насправді не існує українського художника на ім’я Микита Кушнір. У мережі можна знайти декількох людей із цим ім’ям, але ніхто з них не займається мистецтвом. Примітним є і той факт, що у відеоролику немає ані фото, ані відео «українського художника, який зробив операцію». 

Для створення фейкового відео зловмисники скористалися відеофрагментами із безкоштовних фото- та відеостоків або з відкритих джерел. Так, наприклад, у відеоролику було використано фотографію українського військового, яка публікується в медіа принаймні з 2015 року, а також уривки відео «Молитва за визволення України «Благословіть наш рішучий наступ!», опублікованого у травні 2023 року в соцмережах Головнокомандувача Збройних Сил України.

У відеоролику йдеться про те, що українець нібито мав психічне захворювання — розлад ідентичності цілісності тіла (BIID), при якому хворий бажає відрізати собі здорову кінцівку, оскільки відчуває невідповідність між своїм ментальним та фізичним образом. Це нібито і стало причиною для ампутації. Однак сама по собі ситуація, описана у фейковому відеоролику, виглядає вкрай малоймовірною. Пояснюємо, чому. 

Справа в тому, що BIID – це надзвичайно рідкісне захворювання. Наразі навіть не існує точної статистики, скільки людей у ​​світі страждає від такого розладу. Згідно з сучасними протоколами, цей психіатричний стан лікується за допомогою когнітивно-поведінкової терапії, ліків для лікування депресії та тривожності, носіння протезів, використання інвалідного візка або милиць, і навіть використання віртуальної реальності для імітації життя без частини тіла. 

На цей час не існує загальновизнаного хірургічного підходу до лікування BIID. Ампутації здорових кінцівок особі, що хворіє на BIID, дуже рідкісні через складну етичну і правову природу таких операцій. Більшість лікарів та медичних закладів відмовляються від таких хірургічних втручань через небезпеку для здоров’я пацієнтів та через відсутність медичних показань. Відомі лише кілька задокументованих випадків, коли пацієнти з BIID знаходили хірургів, які погоджувалися на ампутацію. 

Один із відомих прикладів стосується лікаря з Шотландії Роберта Сміта, який ампутував кілька здорових кінцівок пацієнтам з BIID у 1997 році та одну – у 1999 році. Ця справа привернула багато уваги і викликала серйозну дискусію у медичних та юридичних колах. Однак після цього випадку регулювання таких операції значно посилилося і ампутації стали практично неможливими у легальних медичних закладах. Очевидно, що якби такий випадок насправді стався в Польщі (а саме там нібито відбулася операція), він не пройшов би непоміченим для місцевих ЗМІ та медичної спільноти

Норми польського законодавства, зокрема Закону «Про медичну діяльність» ( Ustawa o działalności leczniczej),  регулюють діяльність медичних установ та лікарів, вимагаючи, щоб усі медичні втручання, включно з хірургічними операціями, проводилися з урахуванням безпеки пацієнта та на основі медичних показань. Тобто лікарі не можуть взяти й ампутувати ногу чи якусь іншу частину тіла без медичної потреби. Ампутації є серйозними хірургічними втручаннями, які здійснюється лише тоді, коли це виправдано медичними показаннями, зокрема серйозними травмами, інфекціями чи загрозою життю через стан кінцівки.

Раніше StopFake аналізував створене у схожий спосіб фейкове відео про те, що український біженець нібито загинув у димарі під час спроби пограбувати будинок у Польщі.

Джерело