Воздвиження чесного хреста Господнього

“Воздвиження Чесного хреста Господнього – одни з 12-ти празників Літургійного року” – митрополит Тернопільський та Кременецький Нестор Писик, ПЦУ

Воздвиження чесного хреста Господнього

14 вересня Церква відзначає великий празник Воздвиження Чесного Хреста. Після захоплення Єрусалиму у 70-му році імператором Титом все місто і зокрема гріб Господній і місце розп’яття було зруйноване і засипане. У 326 році імператор Костянтин Великий вирішив знайти втрачену святиню – Хрест Господній. Разом зі своєю матір’ю, царицею Єленою, він вирушив у похід на Святу Землю.

Розкопки було вирішено проводити поруч з Голгофою, так як в юдеїв був звичай закопувати знаряддя страти поруч з місцем її здійснення. І, дійсно, в землі знайшли три хрести, цвяхи і дошку, що була прибита над головою розп’ятого Спасителя. Але потрібно було віднайти істинний спасительний Хрест. У віднайденні Хреста цариці допомагав Єрусалимський Патріарх Макарій. До Патріарха привели смертельно хвору жінку, він підніс свою молитву до Бога і через доторкання до істинного Хреста жінка отримала зцілення. Побачивши таке чудо цариця забажала, щоби й інші люди отримали можливість побачити це Животворче Древо та поклонитися йому. Тому Патріарх Макарій став на підвищенні і почав воздвигати на всі сторони святий Хрест, а люди виголошували “Господи помилуй!”. І так із того часу це свято поступово увійшло до складу дванадцяти найбільших свят річного циклу.

Фото: https://galinfo.com.ua/news/vozdvyzhennya_chesnogo_hresta_tradytsii_svyatkuvannya_ukraintsiv_372707.html

Слухати інші програми:

Взаємоповага, як головна місія сім’ї
Дошлюна чистота – це випробування любові
Як навчитися прощати
Людина без віри не існує
Моя місія: формувати бачення України

Джерело