Мученики – це свідки надії

“І пам’ятайте, що Я сказав вам: “Слуга не важливійший за свого господаря”. Хто переслідує Мене, той переслідує і вас. Хто ж слухатиметься Мого вчення, той слухатиметься й вашого слова.” (Йоана 15:20). Отець Полікарп Марцелюк розпочинає новий цикл катехез на Радіо Марія про життя та свідчення християнських мучеників.

Мученики - це свідки надії

Ісус кличе нас до наслідування Його. Але наслідувати потрібно не лише в Його славі, але й у Його терпінні. Логіка світу завжди йде за логікою перемоги. Ісус же йде на хрест, приймаючи страждання, щоб відкупити весь світ і принести спасіння. Тільки слідуючи істинним шляхом Сина Людського, мужньо беручи участь у мучеництві страждань Христових, ми можемо пізнати перемогу над смертю. Мученик — це той, хто є свідком, той, хто свідчить. Авель є першим у Святому Письмі, хто через великі випробування став правдивим свідком Христа. Чиста віра вимагає постійної боротьби й відваги. На прикладі життя священномученика Йосафата ми пізнаємо відвагу і радість пережиття Божої благодаті. Попри страждання, які зазнає Церква і особисто кожен в наш час, Господь через мучеництво веде нас до спасіння. Ми покликані до стійкості у вірі. Вдивляючись в життя священномучеників, ми маємо можливість будувати власний шлях життя і через наслідування Христа отримати надію на спасіння.

Джерело