Чотири подарунки на 72-річчя Путіна: дайджест пропаганди за 7 жовтня 2024

Фальшивий культ «особистості» російського диктатора остаточно сформовано

«Путін не вважає день народження та інші свята приводом для підвищеної уваги особисто до себе, а не його роботи», ― постійно нагадують в Кремлі.

НАСПРАВДІ, до 72-го дня народження Путіна у Росії остаточно сформувався його культ. Причому у привітаннях змагались не тільки у самій РФ. Наприклад, видання «РИА Новости» опублікувало хорове відеопривітання «цареві» від мешканців ЦАР.  

Соловйов похизувався тим, що в італійському місті нібито вивісили банер з привітаннями Путіну.

ТАСС розповів, що окупований Донецьк заполонили плакати з цитатами Путіна.

А в самій Росії:

–        Дітлахів змусили плести маскувальні сітки на честь дня народження Путіна. У дитячих садках діти бажали йому «мирного неба над головою» і «грошей». Привітання на тлі портретів Путіна із промовами про «значні успіхи Росії під його керівництвом» опублікували щонайменше 30 шкіл із різних регіонів РФ.

–        Telegram-канал «Радонеж» проголосив Путіна «імператором усього православного світу».

–        Російський індекс наукового цитування (РІНЦ) назвав Путіна «найбільш цитованим ученим серед керівництва країни».

У вчорашньому шабаші було ще багато всього, проте весь світ знає, що культ особистості Путіна цілком штучний і рано чи пізно розвалиться. Так було зі Сталіним, так буде і з Путіним. В Росії, як завжди, нічого нового. 

Феодосійські «петарди» на путінському святковому торті

Втім, свій перший «подарунок» Путін отримав ще вночі проти 7 жовтня з України, коли на нафтобазі у Феодосії «сталася сильна пожежа». «Жертв і постраждалих немає. Працюють розрахунки МНС», – заспокоював очільник окупаційної адміністрації міста Ігор Ткаченко. Причину «загоряння» він, звісно, офіційно не назвав.

НАСПРАВДІ, нафтобаза потрапила під удар безпілотників. Варто зауважити, що це не просто нафтобаза, а «Морський нафтовий термінал», який є найбільшим у Криму за обсягами перевалки нафтопродуктів (250 тисяч кубометрів). Фактично, це перевальний вузол, який може цілий рік приймати танкери з нафтою і мазутом, зберігати їх на своїй території та здійснювати відвантаження по всьому півострову.

У березні 2024 року термінал вже атакували дрони. Тоді було пошкоджено магістральний трубопровід для перекачування палива. Також він зазнавав атак у грудні та листопаді минулого року.

Показово, як тоді і зараз метушилася місцева «влада». Протягом якихось пари годин спочатку запровадили режим надзвичайного стану, потім його скасували, а потім запровадили знов.

Цей «надзвичайний» інформаційний хаос промовисто свідчить про управлінські компетенції окупаційної влади, яка не в змозі (або боїться) вирішувати абсолютно типові питання. Типові ― тому що денафтофікація Росії вже стала звичним явищем і певні алгоритми реагування вже мали б бути відпрацьовані. Але вони й досі метушаться. 

А в цьому випадку, скоріш за все, окупанти намагалися не зіпсувати день народження Путіна. Проте загасити феодосійські «петарди» на святковому торті так і не вдалося. 

Естафета привітань Путіну з Чорного моря перекинулася на Балтійське, де тральник російського військового флоту «Александр Обухов», як повідомило ГУР України, «захлинувся, зазнавши важких пошкоджень ― через загадкову появу отвору у газоході до двигуна».

Зазначимо, у квітні цього року українські розвідники під час операції «Рибалка» знешкодили ще один корабель Балтійського флоту ― ракетний катер «Серпухов».

А загалом за час повномасштабного вторгнення Росія вже втратила 28 кораблів і катерів, зокрема, флагман свого Чорноморського флоту крейсер «Москва», а також один підводний човен. Схоже, тепер настає черга і Балтійського флоту.

Чому Пєсков і Захарова підтримали поламану «Россию»

А ще у Путіна в день народження зламалося телебачення. Хакерська атака на ВГТРК зупинила онлайн-трансляцію і заблокувала етер найбільшого пропагандистського медіахолдингу «Россия сегодня» з усіма його чисельними каналами. 

НАСПРАВДІ, відповідальність за атаку на ВГТРК взяло на себе хакерське угруповання Sudo rm-RF. «Привітали Путіна з днем народження», ― підтвердили хакери.

Нагадаємо, у серпні 2023 року Sudo rm-RF зламала сайт Московського міського бюро технічної інвентаризації. Тоді хакери заявили, що отримали доступ до даних російських «держслужбовців, політиків, військових і представників спецслужб, які підтримують війну з Україною» і передали відомості спецслужбам України. У травні 2022 року угруповання брало участь в атаці на Rutube, після якої відеохостинг також не працював.

Про потужність нової хакерської атаки свідчить і реакція влади. Спікер МЗС РФ Захарова пообіцяла «порушити в міжнародних організаціях питання злому», а Пєсков висловив «підтримку холдингу з боку Кремля». 

У звичайній ситуації обидва головні офіційні голоси путінської пропаганди просто б ігнорували питання або знизили рівень проблеми, щоб не псувати свято вождю.

Про що свідчить ювілейна воєнна десятирічка Путіна

І наостанок – вишенька на путінському святковому торті. Подарунком ISW став підрахунок, згідно з яким за рік наступу на Покровському напрямку (без урахування інших) Росія втратила кількість техніки, що дорівнює майже п’ятьом дивізіям: 1830 одиниць, з яких 539 танків і 1020 БМП/БТР. При цьому майже 80% цієї техніки втрачено безповоротно.

НАСПРАВДІ, вже цікаво рахувати не стільки техніку, скільки час. Путін впродовж свого 24-річного правління витратив на агресію проти України понад 10 років. І якщо «історичний» задум Путіна полягає в тому, щоб воювати з нею ще кілька років, то не важко підрахувати, до чого це зрештою призведе.

Путін продовжує ще більше вкладатися у війну, яку не може виграти. Про останнє йому кажуть всі, включно з Сі Цзіньпіном (який протягом дня так його і не привітав). Й навіть Z-пропаганді все важче знаходити «перемоги». 

І як би Путін не силкувався обдурити росіян, він не в змозі обдурити власний годинник. Коли він розв’язав Другу чеченську війну, йому було 48 років. Зараз вже 72. Коли він почав війну проти України, то виглядав так: 

Зараз – відомо як. Путін старіє на очах і це незаперечний фотографічно-біологічний факт. А заявлені ним переможні цілі з бронюванням київських ресторанів на 27 лютого 2022 року розбилися об українську броню. Насамперед людську. І це також доконаний факт. 

І саме такою є об’єктивна, а не паралельна реальність, яку для Путіна створювали на різноманітних фейкових «референдумах», починаючи з 2014 року. Тому ювілейна воєнна десятирічка Путіна лише зайвий раз доводить, що усе його життя насправді пішло українському коту під хвіст.

Джерело: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Джерело