У Києві житловим будинкам компенсували вартість понад тисячі одиниць обладнання для безперебійного електропостачання (+фото)

У 2024 році в Києві житлові будинки отримали або подали заявки на компенсацію вартості понад 400 одиниць незалежних джерел електроенергії. Це генератори, сонячні електростанції або окремі їх елементи, зарядні станції тощо. Загалом протягом 2023-2024 року місто відшкодувало вартість понад тисячі одиниць обладнання. Про це сьогодні, 11 жовтня, під час інспекції одного з енергоефективних житлових будинків повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Інспектували ЖБК на вул. Дніпровській Набережній, де зараз триває утеплення фасаду за програмою енергоефективних проєктів «70/30%». Також мешканці вже прийняли рішення обладнати будівлю інверторами та акумуляторами, а в перспективі – й сонячними батареями. Як зазначає голова правління ЖБК Юлія Бородіна, будинок із 2016 року бере участь у програмі «70/30%».

«Ми встановили індивідуальний тепловий пункт (ІТП) з погодним регулюванням теплоспоживання, завдяки цьому вирішили питання рівномірного розподілу тепла в будинку. До цього у квартирах на верхніх поверхах було дуже тепло, а на перших – катастрофічно холодно, близько 11 градусів. Потім розпочали утеплення фасаду. І цей проєкт вже на етапі завершення. Коли додалися нові програми, почали їх поєднувати, адже це досить вигідно. За рахунок програми часткового відшкодування незалежних джерел живлення купували маленькі генератори й отримували компенсацію вартості. Утім зараз маємо більш амбітну мету – встановити сонячну електростанцію. Наразі тривають підготовчі роботи в ІТП та з іншими елементами будинку», – розповіла представниця ЖБК.

Петро Пантелеєв підкреслив, що у столиці діє чотири програми співфінансування енергоефективних заходів та капремонтів для будинкових громад, тому надзвичайно важливо, що мешканці можуть їх комбінувати і досягати ще більш лояльних умов.

«Попри воєнний стан, ці програми є пріоритетними для міської влади, адже йдеться про енергетичну безпеку. Ворог прагне позбавити нас базових сервісів – світла, води, тепла, виснажити людей через відсутність комфорту. Завдяки таким програмам ми перешкоджаємо цим планам агресора», – зауважив заступник голови КМДА.

Він наголосив, що програми динамічні, умови участі – постійно вдосконалюються, а фінансування корегується, за можливості, відповідно до отриманих заявок.

Довідково.

У Києві працює чотири програми для будинкових громад.

  1. Порядок часткового відшкодування вартості незалежних джерел енергії: бензинових, дизельних, газових генераторів, сонячних зарядних станцій, інверторів тощо. Вона запрацювала після початку повномасштабного вторгнення і стала своєрідним порятунком для сотень житлових будинків після того, як ворог почав масовано обстрілювати енергооб’єкти, і дефіцит виробництва електроенергії ставав все відчутнішим. На початок цього року в житлових будівлях Києва встановили понад 670 одиниць різного обладнання.

4 липня цього року Київрада прийняла рішення щодо удосконалення умов отримання компенсації. Раніше діяло обмеження – гранична максимальна сума компенсації складала 80 тисяч гривень для усіх будинків.

У Києві близько 12 тисяч житлових будівель, різної серійності, року забудови, технічного стану. Вони потребують різної потужності та кількості обладнання, а, відповідно, різних обсягів допомоги.

Тож зараз механізм дозволяє компенсувати 75% вартості вже придбаного генератора або іншого обладнання з наступними граничними максимальними сумами:

  • для будинків поверховістю до шести поверхів, – до 100 тис. грн компенсації;
  • будинки 7–16 поверхів – до 200 тис. грн компенсації;
  • будинки від 17 поверхів та з даховими або вбудовано-прибудованими котельнями – до 300 тис. грн компенсації.

Як скористатися програмою – за посиланням: http://e.surl.li/aeqmav.

  1. Конкурс енергоефективних проєктів «70/30%». Взяти участь в ньому можуть лише ОСББ та ЖБК. Місто оплачує 70% вартості встановлення, наприклад, індивідуальних теплових пунктів, будинкових лічильників, утеплення фасаду чи покрівлі, заміну вікон і дверей у коридорах та інших місцях загального користування, реконструкцію інженерних мереж та багато чого іншого, що зекономить тепло, електрику і гроші мешканців. Спільно з міською владою жителі реалізували понад 700 проєктів – це сотні мільйонів гривень економії.
  2. Капремонти. Скористатися програмою можуть усі, зокрема й будинки без ОСББ чи ЖБК. Також тут ще більший перелік робіт, на які можна отримати компенсацію, та встановлені різні варіанти фінансового співвідношення.

Програма Капремонти також включає енергоефективні роботи, де співвідношення не змінилось  і складає 70/30%.

  1. Револьверний фонд (Комунальне підприємство «Фонд модернізації та розвитку житлового фонду міста Києва»). Фонд є спеціальною організацією, що створена для підтримки ініціатив співвласників багатоквартирних будинків Києва та їх об’єднань, пов’язаних з енергоефективністю, капітальними ремонтами, модернізацією житлових будинків та їх елементів на прийнятних для мешканців умовах. Крім того, діяльність револьверного фонду передбачає і встановлення незалежних енергоджерел – генераторів, сонячних батарей, інверторів тощо. Разом з чинними програмами співфінансування є ефективним інструментом і допомогою для будинкових громад.

Джерело