В Дорі відбувся семінар для вчителів християнської етики

9 жовтня, в Музеї підпільної Української Греко-Католицької Церкви, що в м. Яремче (Дора), відбувся семінар обласної творчої групи вчителів основ християнської етики, в якому взяв участь Преосвященний владика Петро Голіней, єпископ-помічник Коломийської єпархії УГКЦ.

Організатором заходу був Чорнопотоківський ліцей Делятинської селищної ради, а головна тема семінару: «Пошук миру та єднання: приклади зі Святого Письма й досвід сучасників».

Перед початком семінару в церкві Чуда Архистратига Михаїла владика Петро Голіней відслужив Божественну Літургію, у співслужінні: о. Івана Лейбʼюка, пароха храму Святого Архистратига Михаїла, о. Івана Виксюка та диякона Нестора Нагорняка. В часі Богослужіння Таїнство Сповіді уділяв о. м. Богдан Іванюк, парох Делятина.

Архиєрей, під час свого пастирського слова, зазначив:

«Суспільство, на перших етапах свого інтелектуального розвитку, шукало пояснення людського існування через природні речі. Перші філософи по-різному пояснювали появу всесвіту. Хтось вважав, що світ зʼявився із землі, дехто надавав перевагу повітрю як першоджерелу буття, інші – воді. З цієї причини народжувалися поганські релігії, які були результатом людської фантазії.  

Тільки правдиве Боже обʼявлення, яке надає нам Святе Писання, проливає світло на пізнання правдивого Бога. “Великий наш Господь, велика його сила, і розумові його немає міри” (Пс. 146: 3-5). Тому, жодний людський розум чи створений людиною штучний інтелект не здатний в повноті пояснити суть Бога. Однак, для нас надзвичайно важливо, що Господь постає перед нами як найдосконаліша любов.

Після Богослужіння педагоги представили театралізовану молитву на Вервиці, після чого усі вийшли на подвірʼя церкви де зробили спільну світлину, а також помолилися Панахиду біля могил підпільних священнослужителів: о. Антіна Казновського та о. Михаїла Косила, ректора підпільної духовної семінарії.

Далі семінар продовжився в приміщенні Музею підпільної УГКЦ. Владика Петро Голіней коротко розповів про історію життя о. Михайла Косила, його батьків та будинок, в якому зараз знаходиться музей.

Друга частина семінару проходила в приміщенні музею підпільної духовної семінарії. п. Світлана Сміх, старший викладач кафедри педагогіки й психології, методист основ християнської етики ІФОІІПО, піднесла тему: «Позитивна взаємодія вчителів, учнів та батьків у пошуках миру».

Далі п. Михайло Струк, директор Чорнопотоківського ліцею, в короткому виступі на тему: «Виховання дітей на християнських цінностях». Він також поділився власними враженнями від роботи в колективі, а ще розповів про особистий досвід пізнання віри.

Опісля, Преосвященний владика Петро Голіней, продовжуючи думку сказану під час Літургії, сказав: «Великий, недосяжний Бог став для нас убогим Вифлеємським дитям, щоб нас, людей, звільнивши від гріха. Даючи нам самого себе у Пресвятій Євхаристії, творить нас містичним Своїм Тілом. З Пресвятою Євхаристією людина дотикається величі Бога.

Пізніше відбулося практичне заняття: «Віра сучасності: свідчення з окопів, штучний інтелект та релігія». Під час цього заняття педагоги ставили запитання українських воїнів із фронту, що стосуються війни, життя, смерті та присутності Бога у найбільших фронтових небезпеках. Запропоновані відповіді штучного інтелекту вчителі намагалися порівняти із цитатами Святого Письма. Більшість прийшли до висновку, що ШІ не може відчути те, що відчуває людина, а тому для нас є цінними свідчення наших воїнів, які досвідчили присутність Бога у найскладніших хвилинах воєнного досвіду.

Завершився семінар екскурсією експозиціями музею.

 

 

Пресслужба Коломийської єпархії УГКЦ
Світлини: бр. Роман Мизюк

В Дорі відбувся семінар для вчителів християнської етики В Дорі відбувся семінар для вчителів християнської етики В Дорі відбувся семінар для вчителів християнської етики
В Дорі відбувся семінар для вчителів християнської етики В Дорі відбувся семінар для вчителів християнської етики В Дорі відбувся семінар для вчителів християнської етики
В Дорі відбувся семінар для вчителів християнської етики

Джерело