​​Часто ми закликаємо перенести користування потужними електроприладами «на період найбільш ефективної роботи сонячних електростанцій»

​​Часто ми закликаємо перенести користування потужними електроприладами «на період найбільш ефективної роботи сонячних електростанцій». Чому це важливо, і як сонце зараз впливає на генерацію та споживання електроенергії в Україні?

Частка СЕС у загальному енергобалансі України за останні роки суттєво зросла з двох причин: 1 – частки інших видів генерації знизились через наслідки російських обстрілів; 2 – загальна потужність встановлених сонячних панелей (промислових і побутових) збільшилась.

Реагуючи на російський енергетичний терор, значна кількість домогосподарств і бізнесу встановили у себе сонячні панелі. Тому, за однакової температури, у сонячний день споживання зараз відчутно нижче, ніж у хмарний – власники «дахових СЕС» самі забезпечують власні потреби.

Окрім споживання, погода суттєво впливає і на генерацію. І тут факторів – кілька:

🔹 Температура. Не всі про це знають, але навіть у ясний літній день коефіцієнт корисної дії сонячних панелей відчутно нижчий від номіналу, якщо температура повітря при цьому – висока. Втрати генерації СЕС через спеку складають близько 5%.

🔹 Хмарність. Чим похмуріший день – тим менше променів досягає поверхні сонячних панелей. Ефективність роботи СЕС у ясну і хмарну погоду може відрізнятись у кілька разів. З цієї ж причини, та через різну тривалість світлового дня, є кількаразова різниця й у продуктивності СЕС влітку та взимку.

Нагадуємо, що українська енергосистема все ще оговтується від наслідків масованих російських атак, а на пошкоджених теплових і гідроелектростанціях тривають ремонти. Подальше зниження температури повітря прогнозовано підвищить рівень споживання електроенергії. Тому заклик до користування потужними електроприладами у період найбільш ефективної роботи СЕС (з 10:00 до 16:00) – і далі залишається актуальним.

🔹 Facebook
🔹 YouTube
🔹 Instagram
🔹 Linkedin

Джерело