Нова мікробіологічна лабораторія: Крок до подолання туберкульозу в Україні

Житомирщина здійснює важливий крок у боротьбі з туберкульозом завдяки введенню сучасної мікробіологічної лабораторії, яка здатна робити діагностику на рівні біологічної безпеки BSL-3.

Нова мікробіологічна лабораторія: Крок до подолання туберкульозу в Україні

КНП “Обласний протитуберкульозний диспансер” Житомирської обласної ради, станом на 2023 рік, зафіксував 289 випадків активного туберкульозу на Житомирщин (Бердичівський район – 32; Житомирський – 156; Звягельський – 38; Коростенський – 69). З них 12  випадків захворювання в дітей віком до 17 років.

Лабораторія, функціонуватиме у Житомирі, на базі протитуберкульозного диспансеру та побудована в рамках співпраці з міжнародною незалежною гуманітарною медичною організацією «Лікарі без кордонів» Лікарі без кордонів/Médecins Sans Frontières.

Ця лабораторія забезпечить можливості для діагностики та лікування туберкульозу не лише на рівні області,  а й для усієї країни у питаннях діагностики та інтегрованого ведення пацієнтів з туберкульозом, які мають супутні захворювання.

Лабораторія також володіє технічним потенціалом для проведення молекулярно-генетичних досліджень, включаючи виявлення вірусного гепатиту С, COVID-19 та визначення вірусного навантаження у ВІЛ-інфікованих пацієнтів.

Через  ведення повномасштабної війни, українська медична система зазнала серйозних втрат у сфері лабораторної діагностики туберкульозу. Загалом було втрачено 4 регіональні лабораторії, що працювали у Донецькій, Луганській, Чернігівській областях та у місті Краматорськ. Розширення діагностичної мережі з допомогою нової лабораторії в Житомирі сприятиме відновленню надійної діагностики та дозволить вчасно виявляти та лікувати захворювання.

Медична громада та органи охорони здоров’я України роблять все можливе, щоб кожен громадянин країни мав доступ до якісних медичних послуг. Ця нова лабораторія становить лише один з кроків у напрямку подолання туберкульозу та інших захворювань. Продовжуються спільні зусилля, щоб забезпечити безперервність медичного обслуговування та боротьбу зі страшними хворобами.

#Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування

#Центр громадського здоров’я України Iana Terleieva

#Секретаріат Національної ради з питань протидії ТБ та ВІЛ/СНІДу

Джерело