У Зарваниці відбулася науково-практична конференція «Слово і Церква: українське національне і духовне відродження в Україні у ХІХ столітті»

У суботу, 25 травня, в Марійському Духовному Центрі «Зарваниця» відбулась VII Всеукраїнська проща учасників Марійських і Вівтарних Дружин. Участь в ній взяли хлопці та дівчата – активні учасники парафіяльних  спільнот. Програма дня була насичена: молитва, спільна Архиєрейська Літургія, концерт і флешмоб.

У Зарваниці відбулася науково-практична конференція «Слово і Церква: українське національне і духовне відродження в Україні у ХІХ столітті»Розпочалась проща з реєстрації учасників, згідно якої було зареєстровано понад  3000 дітей та молоді.

На цю прощу приїхали учасники з усіх деканатів Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, а також з Львівської та Івано-Франківської архиєпархій, з Бучацької, Сокальсько-Жовківської, Самбірсько-Дрогобицької єпархій та Луцького екзархату.

Опісля, в Соборі Зарваницької Матері Божої спільно молились вервицю за українське військо, волонтерів і громадян України.

Оскільки наша проща проходила під гаслом – «Пресвята Богородице Спаси Україну!», то наші діти після того як помолились за наших військових, на постері на котрому зображена Богородиця котра оберігає кордони нашої держави мали можливість залишити сердечко любові. Перед тим як це зробити кожна дитина молилася молитву “Богородице Діво”, за перемогу українського війська. Важливою кульмінацією цього міні флешмобу став відбиток руки і благословення нашого Митрополита Василія,  котрий щоденно і безперестанно молиться за припинення війни, за мир і збереження життя наших військових.

Цей постер ми передамо військовим  учасникам з наших спільнот, котрі не могли бути присутніми разом з нами, бо оберігають наш спокій.

Об 11:00 годині на подіумі перед площею очолив Архиєрейську Божественну Літургію Кир Василій Семенюк, митрополит Тернопільсько-Зборівський, супроводжував Літургію прекрасним співом дитячо- юнацький хор парафії св. Івана Богослова з міста Тернополя.

Під час Літургії владика звернувся із вітальним словом до учасників прощі. Та особливо наголосив – щоб щодня діти молились вервицю до Богородиці.

Також митрополит благословив усіх присутніх мощами святих дітей Франциска та Жасінти, котрі привезли сестри із згромадження Фатімської Богородиці.

Після Літургії відбувся чин посвяти в члени Марійської та Вівтарної Дружин, у якому діти виявили бажання в особливий спосіб служити Церкві.

Опісля смачного обіду, відбулась катехизація в якій  катехитка п. Зоряна із м. Івано-Франківська, пригадали дітям про маленьких пастушків, котрим з’явилась Пресвята Діва. Про цю подію детальніше можна прочитати в «Спогадах сестри Лусії з Фатіми».

Опісля, відбувся святковий концерт під назвою «Співайте, Богу нашому, співайте…».

В концерті взяли активну участь дует братів-семінаристів Тернопільської  Вищої Духовної Семінарії імені Патріарха Йосипа Сліпого – брати Богдан Гресько та Святослав Римар; тріо дітей «Гармонія» із Зарваницького деканату – Вероніка Саверін, Павло та Юрій Засійбіди; солісти Великоберезовицького Будинку культури- Яна Бойко і Наталія Борсук, а також Степан і Любов Критишин.

Новостворений гурт аніматорів разом з отцем Василем Броною підготували для усіх присутніх музичний подарунок, в часі якого інші аніматори разом з дітьми прославляли Бога у танці.

Гості свята Сергій та Ірина Степаніви разом з усіма присутніми славили Бога та створили радісну та піднесену атмосферу.

Опісля концерту всі учасники прощі взяли участь у флеш-мобі, під час якого сформували велику живу вервицю. Перебуваючи пліч-опліч, учасники флешмобу спільно молились за Україну, за військових, за нашу перемогу; дякували Господу Богу і Пресвятій Богородиці за цей день,  за наших єпископів, священників, катехитів, всіх організаторів, братів-семінаристів, аніматорів та за всіх тих котрі  приїхали на цю прощу.

Завершилася ця знаменна подія молитвою Хресної дороги, сюрпризом від Марії та благословенням.

Дякуємо Господеві, Пресвятій Богородиці прославленій у Зарваницькій Чудотвоній іконі, нашому війську, організаторам – капеланам-духівникам Марійських та Вівтарних Дружин – о.Василі Броні та о. Ігору Драпаку, братам семінаристам Тернопільської Духовної семінарії імені Патріарха Йосипа Сліпого, аніматорам – молоді з парафій: св. Володимира смт. В. Березовиця, Вознесіння Господнього смт. В. Березовиця, Новомучеників українського народу м. Тернопіль, Пресвятої Трійці с. Озерна, Христового Воскресіння м. Збараж за організацію прощ, а також усім учасникам за присутність та спільну молитву.

У Зарваниці відбулася науково-практична конференція «Слово і Церква: українське національне і духовне відродження в Україні у ХІХ столітті» У Зарваниці відбулася науково-практична конференція «Слово і Церква: українське національне і духовне відродження в Україні у ХІХ столітті» У Зарваниці відбулася науково-практична конференція «Слово і Церква: українське національне і духовне відродження в Україні у ХІХ столітті» У Зарваниці відбулася науково-практична конференція «Слово і Церква: українське національне і духовне відродження в Україні у ХІХ столітті» У Зарваниці відбулася науково-практична конференція «Слово і Церква: українське національне і духовне відродження в Україні у ХІХ столітті» У Зарваниці відбулася науково-практична конференція «Слово і Церква: українське національне і духовне відродження в Україні у ХІХ столітті» У Зарваниці відбулася науково-практична конференція «Слово і Церква: українське національне і духовне відродження в Україні у ХІХ столітті» У Зарваниці відбулася науково-практична конференція «Слово і Церква: українське національне і духовне відродження в Україні у ХІХ столітті» У Зарваниці відбулася науково-практична конференція «Слово і Церква: українське національне і духовне відродження в Україні у ХІХ столітті» У Зарваниці відбулася науково-практична конференція «Слово і Церква: українське національне і духовне відродження в Україні у ХІХ столітті» У Зарваниці відбулася науково-практична конференція «Слово і Церква: українське національне і духовне відродження в Україні у ХІХ столітті» У Зарваниці відбулася науково-практична конференція «Слово і Церква: українське національне і духовне відродження в Україні у ХІХ столітті» У Зарваниці відбулася науково-практична конференція «Слово і Церква: українське національне і духовне відродження в Україні у ХІХ столітті» У Зарваниці відбулася науково-практична конференція «Слово і Церква: українське національне і духовне відродження в Україні у ХІХ столітті» У Зарваниці відбулася науково-практична конференція «Слово і Церква: українське національне і духовне відродження в Україні у ХІХ столітті»  

повідомили бр. Роман Романюк та Оксана Фармега

Джерело