“Ми жертвуємо власною свободою, щоб захистити волю нашого народу”, – отець Віталій Новак

“Разом із іншими мобілізованими ми прибули до навчального центру, де розпочалася базова загальна військова підготовка. Вона триватиме 35 днів до розподілу у бойові частини,” — розповідає отець Віталій Новак про початок своєї служби в ЗСУ.

"Ми жертвуємо власною свободою, щоб захистити волю нашого народу", - отець Віталій Новак

Мобілізація для мене не стала несподіванкою. 
Я завжди носив у кишені військовий квиток та був постійно готовий підставити плече Збройним Силам України. Протягом повномасштабного вторгнення я очолював Благодійний Фонд “Depaul Ukraine” (Деполь Україна) та продовжував служити нарко та алко залежним у центрі реабілітації.

Повістка
Я мав їхати у робочу поїздку до США на Міжнародну Асамблею. Для виїзду за кордон потрібно було з’явитися в ТЦК та оновити дані. Я думав, що прийду, оновлю дані та поїду, але все сталося інакше. Вранці я отримав повістку, пішов проходити ВЛК, а після цього мені вручили вже бойову повістку.
Це було сюрпризом для мене. Я повідомив, що працюю в благодійному фонді, лобіюю інтереси України у світі та маю представляти державу на Міжнародній Асамблеї. Мені пішли назустріч, і в бойовій повістці вказали дату мого повернення зі США. Коли я повернувся, наступного дня вже стояв з речами біля ТЦК, де чекав на відправку. Разом з іншими мобілізованими ми прибули до навчального центру, де розпочалася базова військова підготовка, що триватиме 35 днів до розподілу у військові бойові частини.

Як змінилося життя після мобілізації? 
Все змінилося радикально в усіх напрямках. Замість мого власного планування справ з’явився чіткий розпорядок дня, а будь які рішення потрібно узгоджувати. Тут ми жертвуємо власною свободою, щоб захистити волю нашого народу

Вдається адаптуватися до військового життя?
Я 6 років навчався в семінарії де розпорядок та організація дня мало чим відрізнялася від військової. Хоча, протягом цих двох тижнів, намагаюся перелаштувати своє мислення на військовий лад. Для когось правила проходження служби є складним явищем, але я не уявляю, як чоловіка можна навчити порядку без дисципліни.  

Отець Віталій Новак

Слухати інші програми Люди справи

  • Волонтер Джозеф Педен
  • Корпус військових капеланів
  • Страх втрати близької людини
  • Доброволець Мануель Маркес
  • Бойовий стрес та бойова втома
  • Капелан о. Геннадій Рохманійко
  • Благодійний Фонд “Після служби”
  • Друг “Да Вінчі” – Дмитро Коцюбайло
  • Перший випуск військових капеланів
  • Військовослужбовець Ілля Богданов

Джерело