Вони просто роблять свою роботу

Прикордонники Олег Зімірський, Ярослав Федоренко та Денис Яблінський виконують бойові завдання на Вовчанському напрямку.

Працюють з безпілотними літальними апаратами. Здійснюють аеророзвідку та наносять вогневі ураження за допомогою ударних FPV-дронів по позиціях противника. З вогнепальної зброї стріляють не менш точно. Саме за збитий з АК-74 «Шахед» прикордонникам подякував Президент України Володимир Зеленський.

«То був звичайний день. Займалися своїми справами, почули як зі сторони кордону на нас щось летить. Звук був гучний, побачили об'єкт в небі, швидко зреагували і відкрили вогонь зі своїх автоматів», – згадують військові.

Ворожу пташку вдалося приземлити в полі за кілька кілометрів до населеного пункту. Керував групою прикордонник Олег на псевдо «Зім».

Франківець Олег – резервіст першої черги, на захисті Батьківщини з березня 2022 року. Строкову службу проходив у львівській спортроті. З початком повномасштабного вторгнення пішов до військкомату, де йому вручили відношення та відправили служити в Держприкордонслужбу України. Пройшов запеклі бої за Соледар, тоді найтяжчі протистояння були з «вагнерами». Ближні бої та прямий контакт з ворогом на відстані 25-30 метрів. Оборону міста тримали до останнього. Разом із побратимами зі Збройних Сил України покидали оточений і зруйнований Соледар 17 січня 2022. Тоді, при відході до Благодатного, Олег отримав множинні осколкові поранення правої руки, лівої ноги, лівого плеча. Після реабілітації знову на бойових завданнях. Але здобуті бойові травми змусили змінити службову діяльність. Зі снайпера «Зім» перекваліфікувався в оператори БпЛА.

Денис Яблінський на псевдо «Крамаха» родом із Краматорська. До повномасштабного вторгнення працював у благодійному фонді, з 2014 року допомагав українським захисникам, волонтерив. В листопаді 2023 року отримав повістку та потрапив до прикордонного підрозділу – пройшов навчання став оператором БпЛА. Працює переважно дронами-камікадзе по позиціях противника. Військовий переконаний, що обрав ідеальний варіант протидії загарбникам. Каже, постійно вчиться та з кожним успішним ураженням лише відточує свою влучність та наближає нашу спільну Перемогу.

Прикордонник Ярослав на псевдо «Фантом» цілком розділяє погляди побратимів. Для нього дрони – це захоплення, яке переросло у справжню любов. В цивільному житті Ярослав навчався на дизайнера, працював на будівництві, сучасними технологіями захоплювався завжди, але опосередковано. Після мобілізації хлопець у Держприкордонслужбі здобув кваліфікацію оператора БпЛА. На курсах підготовки отримав стандартну базу, навчився як підняти та посадити дрон. Далі відточував навички уже під час бойових вильотів. Каже, коли їхав на схід – було страшно, але потім призвичаївся. Наразі його будні проходять в польотах. Прикордонник здійснює спостереження, виявлення цілей та передає координати для вогневого ураження. Від нової спеціальності в захваті. Та й з командою, додає, пощастило.

За досить короткий час прикордонники Олег, Ярослав та Денис стали справжніми друзями. В розмові завершують фрази один одного та з запалом говорять про свої бойові вильоти. Всі вони мріють про тихе мирне життя з родинами, а поки пліч-о-пліч стоять на варті українського неба та наближають нашу спільну Перемогу.

Тож не зволікайте і ви – розкривайте свій потенціал, обирайте шлях захисників – доєднуйтесь до лав Державної прикордонної служби.

https://lobbyx.army/?sector=bordercontrol

https://www.work.ua/jobs/by-company/1344414/

https://robota.ua/company1167290

Джерело