Важливість задекларованої праці під час воєнного стану

Важливість задекларованої праці під час воєнного стану

Нелегальна праця – це будь-яка трудова діяльність,яка здійснюється без оформлення трудових відносин та пов’язана з приховуванням податків і ухиленням від сплати соціальних внесків.

Офіційне працевлаштування починається з обов’язкового укладання трудового договору, адже саме трудовим договором регулюються будь-які взаємовідносини між працівником і роботодавцем. Трудовий договір є основною, базовою формою виникнення трудових правовідносин.

Відповідно до статті 21Кодексу законів про працю Українитрудовий договір– є угода між працівником і роботодавцем, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Згідно з нормами чинного законодавства України працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Тільки належним чином оформлені трудові відносини надають найманому працівнику відповідні права та гарантії, такі, як своєчасне отримання заробітної плати у розмірі, не меншому, ніж встановленої законом мінімальної, належні умови праці, компенсація тимчасової непрацездатності, соціальні виплати в разі нещасного випадку на роботі та професійного захворювання, право на оплачувані відпустки, захист від незаконного звільнення та ще багато привілей, які може мати тільки офіційно оформлений працівник.

Допуск працівника до роботи без офіційного працевлаштування, тобто без укладання трудового договору, заборонено чинним законодавством України та передбачає значні штрафні санкції.

Таке негативне явище, як нелегальна праця, призводить до зростання безробіття та позбавляє державу необхідних надходжень – податкових і соціальних відрахувань, що відповідно позбавляє належного фінансування бюджетної сфери та допомоги соціально незахищеним верствам населення.

Особливо зараз, під час збройної агресії росії в Україні, коли економіка знаходиться у вкрай складному становищі, кожний роботодавець повинен розуміти свою відповідальність перед громадянами та державою у цей важкий для країни час. Захист економічних та соціальних прав працівників, своєчасна сплата податків є дієвим важелем підтримки бюджету України під час дії воєнного стану.

Тільки наша спільна відповідальність та свідомість, прагнення кожного зробити свій внесок у зміцнення нашої держави приведуть нас до перемоги над ворогом та подальшого розвитку України.

Джерело