Проповіднику Папського дому виповнилось 90 років

Проповіднику Папського дому виповнилось 90 років

22 липня 2024 року кардиналу Канталамесі виповнилося 90 років. Його пріоритетом у житті є проголошення Божого Слова.

Раньєро Канталамеса — капуцин, автор книг і проповідник Папського дому. Щоб продовжувати носити францисканський габіт, він відмовився від єпископських свячень. 28 листопада 2020 року Папа Франциск призначив його кардиналом.

Раньєро Канталамеса народився в містечку Коллі-дель-Тронто, в італійському регіоні Марке. У 13 років він «відчув поклик Господа» з такою ясністю, що ніколи в цьому не сумнівався, у 1958 році став священником, отримав ступінь з теології у Фрайбурзі, з класичної філології в Католицькому університеті Святого Серця у Мілані, де згодом працював викладачем історії християнства та очолив кафедру релігійних наук. Працював у Міжнародній теологічній комісії.

У 1979 році він залишив викладацьку діяльність, щоб повністю присвятити себе служінню Євангелію, ставши в 1980 році проповідником Папського дому за Івана Павла ІІ. Наступні понтифіки зберегли за ним цю роль.

Канталомеса відомий своїми щотижневими роздумами, які адресує Папі та Римській курії під час Адвенту та Великого посту. Крім того, його часто запрошують виступати з проповідями в різних куточках світу, часто перед представниками інших християнських конфесій.

Кардинал Канталамеса є автором багатьох наукових книг про духовність, перекладених приблизно на двадцять мов. З 2009 року живе в монастирі відлюдників у Читадукалі.

Серед його улюблених християнських авторів – святий Августин, який надихає його на глибокі духовні роздуми. «Як каже нам св. Августин, якщо ми не увійдемо в себе, якщо ми трохи не відійдемо від зовнішнього світу, від шуму, ми не зможемо зустріти живого Бога», — сказав кардинал Канталамеса в інтерв’ю ватиканським ЗМІ.

Джерело: vaticannews.va

Джерело