Спілкування Володимира Зеленського та Урсули фон дер Ляєн з представниками ЗМІ

«Сьогодні ми провели доволі тривалу і змістовну розмову у форматі один на один. Обговорили всі ключові речі. Говорили і у форматі делегацій.

Перше – безпекова підтримка. Критично важливе – повноцінне використання коштів Європейського фонду миру та Фонду допомоги Україні для сталої та передбачуваної підтримки наших Сил оборони. І спрямування цих коштів для України, відсутність будь-якого блокування – це те, що прямо впливає на нашу здатність захищати життя людей та наші, українські позиції на фронті.

Друге – енергетика. І хочу зараз особливо подякувати за оголошення вчора додаткової енергетичної підтримки ЄС для України в розмірі близько 160 мільйонів євро. Це кошти саме для підготовки до зими, і 100 мільйонів з них надаються з доходів від заморожених російських активів. Обговорили сьогодні посилений захист деяких енергетичних обʼєктів, особливо важливих, і фінансування цього захисту.

Третій пункт – повне використання російських активів. Це просто справедливо, щоб кошти, які знайдені і заморожені в різних юрисдикціях, почали працювати на захист від російської агресії.

Четверте – наші переговори про вступ, які цього року вже почались.

І пʼяте, про що хочеться сказати окремо, – це тиск санкціями на Росію. Не можна давати агресору можливості адаптуватись до нашого тиску. І це означає, що треба не лише обмежувати будь-які схеми обходу санкцій, але й запроваджувати нові. Наступний, 15-й пакет санкцій проти Росії має продовжити загальну нашу європейську політику – все те, що не дає російській агресії змоги розростись».

Спілкування Президента України Володимира Зеленського та Президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн із представниками ЗМІ.

Джерело