Фейк: В Україні священника УПЦ МП хочуть посадити за «кілька рублевих купюр»

Агітпроп вигадав новину: мовляв, священнослужителя православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) хочуть посадити лише за те, що він зберігав у себе російські гроші. Насправді ж його підозрюють у поширенні матеріалів, що виправдовують війну росії проти України. Більше того, в українському законодавстві не передбачено покарання за зберігання російських рублів.

Кремлівська пропаганда продовжує створювати фейки про ухвалений в Україні закон про заборону релігійних організацій, пов’язаних з росією. Різні прокремлівські  Telegram-канали почали поширювати неправдиву інформацію про те, що в Україні священнослужителя УПЦ МП нібито хочуть відправити за ґрати лише за те, що в нього знайшли кілька рублевих купюр. У таких повідомленнях агітпроп не вказує джерело інформації, а лише публікує зображення підозрюваного та російських рублів.

«У Свято-Введенський монастир, розташований у центрі Києва, нагрянула СБУ. Вчора там пройшли обшуки. Внаслідок обшуку в монастирі знайшли кілька рублевих купюр. На підставі цього СБУ повідомила про підозру архимандриту Володимиру (в миру Олексій Ракк). Йому загрожує п’ять років в’язниці з конфіскацією», — пише агітпроп.

Скриншот Telegram-каналe Мрія

Після поширення такої інформації StopFake перевірив, чи дійсно священнослужителя УПЦ МП хочуть посадити лише за те, що він зберігав кілька рублевих купюр. Як і слід було очікувати, пропагандисти просто вигадали цю новину.

В українських ЗМІ (1, 2, 3) напередодні публікацій згаданих фейків справді почали з’явитись новини про те, що 18 вересня правоохоронні органи проводили обшуки на території Свято-Введенського чоловічого монастиря УПЦ МП у Києві. Наступного дня, 19 вересня, Служба безпеки України (СБУ) на своїй сторінці у Facebook  опублікувала новину про результати цих заходів із фотографіями, які й використав агітпроп.

Скриншот офіційної сторінки СБУ в Facebook

В офіційному повідомленні від СБУ сказано, що вона справді повідомила про підозру одному із кліриків УПЦ МП. При цьому причиною підозри стали зовсім не «кілька рублевих купюр», як стверджує агітпроп, а виправдання війни росії проти України.

«За даними слідства, клірик у соцмережах виправдовував повномасштабну війну росії проти України і поширював фейки про суспільно-політичну ситуацію в Україні. Під час обшуків за місцем перебування фігуранта у приміщеннях монастиря УПЦ МП виявлено докази злочинних дій», – повідомили в СБУ.

Крім цього, правоохоронці назвали конкретну статтю, за якою звинувачують священнослужителя, – частина 2 статті 436-2 Кримінального кодексу України. Вона якраз і передбачає покарання за виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України через поширення відповідних матеріалів. Якого-небудь покарання за зберігання російських грошей за цією статтею не передбачено, як це не передбачено і будь-якими  іншими статтями Кримінального кодексу України. З ухваленням в Україні закону про заборону релігійних організацій, пов’язаних з Росією, агітпроп почав систематично публікувати фейки релігійної тематики.

Раніше StopFake спростовував інформацію про те, що священник Православної церкви України (ПЦУ) нібито відмовився відспівувати загиблих українських військовослужбовців через те, що вони були хрещені в УПЦ. Або про те, що у Луцьку «відібрану церкву УПЦ МП»  нібито переробили під пральню.

Джерело