На Одещині за матеріалами ДБР судитимуть посадовців міграційної служби, які «заробляли» мільйони на іноземцях

Працівники ДБР завершили досудове розслідування стосовно начальника управління міграційного контролю ГУ ДМС України в Одеській області та його підлеглого.

Посадовці, обіцяли за 20 тис. доларів США допомогти уродженцю Республіки Молдова «вирішити питання», щоб залишитися в Україні.

У чоловіка був анульований український паспорт, тому його чекала примусова депортація.

Чиновники порадили йому подати до суду апеляцію. Вони обіцяли допомогти йому виграти суд та навіть бралися підготувати необхідні документи, вплинути на суддю та на працівників ДМС, які б представляли позицію установи в суді.

Наразі керівник ДМС та співробітником відсторонені від посад та перебувають під вартою. Вони обвинувачуються у прийнятті пропозиції неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 369-2 КК України). Обвинувальний акт скеровано до суду.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що на початку червня 2024 року, під час обшуків за місцем роботи та проживання посадовців виявлено гроші у тому числі криптовалюта, коштовності та майно на суму щонайменше 150 млн грн, вартість якого значно перевищує їхній законний заробіток.

Серед іншого, у начальника виявили записані на його матір елітний будинок у 200 кв. метрів та придбаний торік у салоні автомобіль за 7 млн гривень. У матері посадовця у власності також перебуває декілька земельних землянок, інші будинки та магазини. Відповідно до щорічної декларації за 2023 рік чиновник отримав заробітну плату на загальну суму 345 116 гривень.

Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації щодо незаконного збагачення (ст. 368-5 та 366-2 КК України), перевірка НАЗК триває. На все наявне рухоме та нерухоме майно чиновників накладено арешт.

Процесуальне керівництво здійснює Одеська обласна прокуратура.

 

 

На Одещині за матеріалами ДБР судитимуть посадовців міграційної служби, які «заробляли» мільйони на іноземцях На Одещині за матеріалами ДБР судитимуть посадовців міграційної служби, які «заробляли» мільйони на іноземцях На Одещині за матеріалами ДБР судитимуть посадовців міграційної служби, які «заробляли» мільйони на іноземцях На Одещині за матеріалами ДБР судитимуть посадовців міграційної служби, які «заробляли» мільйони на іноземцях

Джерело