На Росію падають БПЛА «Обломок»: дайджест пропаганди за 20-22 вересня 2024

  • Автор допису:

Чим особливий останній кредит від ЄС

У МЗС РФ знову звинуватили Брюссель у «масштабній крадіжці», яка «остаточно обнулить авторитет і довіру міжнародного світового співтовариства до Євросоюзу». Приводом стало рішення Єврокомісії про виділення Києву кредиту в розмірі €35 млрд. 

НАСПРАВДІ, особливість саме цього траншу полягає в тому, що кредит надаватиметься без участі США, оскільки переговори між американськими та європейськими офіційними особами загальмувались.

–    Оголошений кредит, який забезпечить Україні необхідне вливання коштів без збільшення прямої допомоги з бюджетів європейських країн, є меншим за $50 мільярдів, які США та інші великі країни G7 погодилися надати на зустрічі ще у червні.

–    Погасити кредит планується за рахунок відсотків від $300 млрд заморожених активів російського Центрбанку (хоча існує ризик, що падіння ставок може знизити вартість доходів за цими активами).

–    Країни-члени ЄС і Європарламент повинні будуть проголосувати за оголошений кредит. Якщо пропозиція набере необхідну кількість голосів (а останнє голосування Європарламенту – вже стало поганою новиною для Кремля), Брюссель має намір виділити кошти вже до кінця року.

–    Старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсона Джейкоб Кіркегаард каже, що намір надати кредит свідчить, що Євросоюз справляється із завданням перетворення на домінуючого союзника України.

Феєрверки над арсеналами замінили переможні салюти

Вночі проти 21 вересня БПЛА атакували військову частину в Тихорецькому районі Краснодарського краю, внаслідок чого стався потужний вибух. До цього за аналогічною схемою безпілотники знищили арсенал у Тверській області. За усталеною версією МО РФ і офіційних ЗМІ, стався «хлопок» через падіння «обломків» збитого дрона.

НАСПРАВДІ, як кепкують у мережі, пропаганді вже варто усі БПЛА, які трощать російські склади та арсенали, надати одну єдину назву — «Обломок». З приводу цього висловлюються вже й «воєнкори».

Один з них, Живов, вважає, що новомова місцевої влади та офіційних каналів інформації застосовується лише з однією метою: щоб не засмутити Путіна. Тому, мовляв, «набагато безпечніше завжди відповідати: уламки збитих БПЛА «спричинили інцидент, подію, задимлення». Тобто, якусь незначну подію, яка ні на що не впливає…».

У пабліках Тихорецька (як і раніше Торопця) місцева влада лякає також кримінальною відповідальністю за зйомку ударів та наслідків роботи безпілотників. Всі ці погрози мають одне на меті: щоб решта Росії не бачила реального стану справ, величезних вибухів, руйнувань, не знала, що евакуації як такої немає, що вже руйнуються станції місцевих залізниць (що призвело до згадування відомої пісні «На Тихорецкую состав отправится, вагончик тронется, перрон останется»), що як завжди виявилися неготовими ані служби МНС, ані ППО, що вся показна міць другої армії світу – це просто бравада, за якою ховається брехня й улесливі звіти «Усе під контролем». Навіть, коли так яскраво і головне символічно палає «Молькіно» — головна база ПВК «Вагнер»

Ось так тихо та певною мірою непомітно для росіян переможні салюти (з будь-якого приводу) у РФ замінили феєрверки. Спочатку на НПЗ, а тепер і над арсеналами. І це лише БПЛА, а не ракети.

«Техасу» в Донецьку не допомогла й Симоньян

Слідчий комітет Росії таки висунув обвинувачення чотирьом російським військовослужбовцям у справі про загибель у Донецьку американця Рассела Бентлі, який приєднався до бандформувань «ДНР». В США він був засуджений за торгівлю наркотиками (кілька років провів на втіках). З 2014 року воював проти України на Донбасі, потім став волонтером і блогером, одружився з місцевою мешканкою, прийняв православ’я і громадянство РФ. 

Згодом із позивним «Техас» увійшов до складу збройного угруповання «Суть времени» (з аналогічною назвою суспільно-політичний рух позиціонує себе як лівопатріотичний; засновником і лідером є Сергій Кургінян – активний учасник «соловйовських вечорів»). Бентлі брав участь у боях за Донецький аеропорт, селище Спартак, Авдіївку і Ясинувату.

НАСПРАВДІ, навіть такий «героїчний» шлях не зупинив «визволителів». Російські військовослужбовці Віталій Вансяцький, Владислав Агальцов та Андрій Йорданов, як повідомляє Слідчий комітет РФ, «8 квітня 2024 року застосували до Бентлі фізичне насильство і тортури, що спричинили його смерть. Того ж дня обвинувачені за допомогою тротилової шашки підірвали автомобіль ВАЗ-2115 із тілом американця. Наступного дня, за вказівкою Вансяцького, військовослужбовець тієї ж частини Володимир Бажин сховав останки загиблого».

Промосковські канали з посиланням на джерело, близьке до «глави ДНР» Пушиліна, писали, що американця перед смертю зґвалтували п’яні військові, вважаючи за шпигуна НАТО.

Серед іншого, Бентлі співпрацював з с агентством Sputnik і був для пропаганди прикладом «нашого американця». Головред RT Симоньян у квітні повідомила, що він співпрацював зі Sputnik. «Воював там за наших», – написала пропагандистка. Загалом, на сайті Sputnik з жовтня минулого року авторству Бентлі належать 33 публікації.

TikTok-диверсія з боку «китайських братушек»

І наостанок про той самий Sputnik. Застосування РНБО обмежень щодо російського месенджера Telegram в органах державної влади, військових формуваннях і на об’єктах критичної інфраструктури України стало однією з ланок у ланцюзі реакції світової спільноти. 

Telegram вже почав відповідати на запити інших країн у рамках розслідувань кіберзлочинів. Як повідомила газета Le Figaro, йдеться про передачу інформації, яка може допомогти слідчим ідентифікувати злочинців. За даними видання, інші країни почали подавати запити в Telegram після того, як стало відомо про співпрацю платформи із французькими відомствами. Так, одна з країн Євросоюзу вже отримала інформацію про групу в Telegram, за допомогою якої було замовлено близько сотні вбивств.

А тим часом нова біда для пропаганди підкралася звідки не чекали. Соцмережа TikTok видалила акаунти Sputnik (далекого і ближнього зарубіжжя, а також акаунт RT International). Z-ресурси почали негайно волати про ненадійність «союзників із КНР».

НАСПРАВДІ, під час спроби переходу на акаунти Sputnik Белоруссия, Sputnik Serbia, Sputnik Afrique, Sputnik Africa, Sputnik Армения, Sputnik Brasil, Sputnik Mundo й Sputnik Indonesia дійсно з’являється напис «Не вдається знайти цей акаунт». Всього, за даними RT, блокування зазнали близько 40 акаунтів Sputnik: 11 – дальнього закордоння РФ, 26 – ближнього.

У Москві називають це «диверсією з боку китайських братушек» і не приховують, що блокування сталося на тлі розширення санкцій США проти РФ, зокрема, проти медіагрупи «Россия сегодня», RT, пов’язаних з ними компаній та особисто Кисельова і Симоньян.

Очільник комітету Держдуми із міжнародних справ Слуцький заявив, що «соцмережа має пояснити, на якій підставі видалено акаунти популярних російських ЗМІ, голос яких був важливим для Сербії, Африки та Латинської Америки».

Звісно, ніхто нічого пояснювати не буде. Пекін просто вчергове вказав Москві на її місце і довів, що жодним «братушкой» для неї він не є. А якщо і є, то старшим, якому не належить виправдовуватися і щось там пояснювати. Хоча й без усіх пояснень зрозуміло, що російський актив Китаю настільки токсичний, що той поступово його позбувається. Вже навіть на рівні TikTok.

Джерело: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Джерело