Фейк: У Тернополі військовослужбовець побив пенсіонерку «за відмову віддавати картоплю на потреби армії» – відео

У Головному управлінні Національної поліції у Тернопільській області повідомили, що в Тернополі таких інцидентів не було. Відеорепортаж із логотипом всеукраїнського телемарафону «Єдині новини» також виявився фейковим: жодне українське медіа не публікувало новин про побиття пенсіонерки, а саме відео, найімовірніше, було створене за допомогою відеоредактора.

У мережі поширюється інформація про те, що у Тернополі український військовослужбовець нібито побив пенсіонерку «за відмову віддавати картоплю на потреби армії». На підтвердження цього користувачі діляться 45-секундним відеороликом із логотипом всеукраїнського телемарафону «Єдині новини».

«70-річна тернополянка відмовилася віддавати свою картоплю на фронт. Зробила вона це в грубій формі, та ще й російською мовою. Однак аргументів пенсіонерки про маленьку пенсію і брак їжі волонтери не почули – контужений херой-волонтер, який недавно повернувся з нуля, накинувся на стареньку з кулаками, побив і відібрав всю картоплю», – йдеться у численних публікаціях. 

Скриншот – facebook.com

Однак ця інформація не відповідає дійсності, а відеоролик, що поширюється в мережі, швидше за все, був створений з використанням відеоредактора.

StopFake звернувся за коментарем до Головного управління Національної поліції Тернопільської області. У відділі комунікації відомства повідомили, що такого інциденту в Тернополі не було, і останнім часом не надходило ніяких заяв із цього приводу.

Відеоролик із логотипом всеукраїнського телемарафону «Єдині новини», ймовірно, був маніпульований за допомогою відеомонтажу. Жодне українське ЗМІ, яке бере участь у спільному мовленні в рамках цього телемарафону, не публікувало новини про побиття пенсіонерки, такого матеріалу не було і в тернопільських місцевих виданнях.

Для створення цього відео використовувалися різні фото- і відеоматеріали за участю українських військових, проте жоден із цих кадрів не має ніякого стосунку до описаного інциденту. Всі вони використовувалися виключно як ілюстративний матеріал для фейкової новини.

Важливо, що першими цю дезінформацію поширили проросійські Telegram-канали увечері 25 вересня. За даними сервісу Osavul, спочатку фейкове відео з’явилося на кількох Z-каналах з аудиторією менше ніж 10 тисяч передплатників, після чого його підхопили більші канали.

Це далеко не перший випадок, коли агітаційний пропагандистський апарат поширює  дезінформацію про українських військових. Мета таких фейкових повідомлень – дискредитація українських захисників і ветеранів, а також провокування конфлікту та недовіри між цивільним населенням і армією. Раніше StopFake спростовував схожі наративи у матеріалах «Фейк: У Львові змушують першокласників на колінах вшановувати пам’ять загиблих військових», «Фейк: Дітей в Україні змушують здавати кров для потреб ЗСУ» і «Фейк: Українців під загрозою штрафу змушують ставати на коліна перед військовим, що загинув у Курській області – відео».

Джерело