ЄС та ЗМІ варто налагодити співпрацю в питанні Telegram: дайджест пропаганди за 27-29 вересня 2024

  • Автор допису:

У чому помилка «Грузинської мрії» та Балажа Орбана

Коли в Грузії керівна партія розвісила передвиборчі банери й відеоролики зі зруйнованими українськими містами з підписом: «Скажи ні війні! Вибери мир!» –  це здавалося ексцесом виконавця. 

Але 27 вересня прем’єр-міністр країни Іраклій Кобахідзе заявив, що його партія «Грузинська мрія» продовжить використовувати війну в Україні у своїй передвиборчій кампанії. У відповідь на демарш з боку МЗС України він заявив, що вважає принциповим порівняння війни в Україні та миру в Грузії.

А до цього Балаж Орбан, політичний радник угорського прем’єра Віктора Орбана, заявив, що те, що зробив Зеленський 2,5 роки тому – безвідповідально. Мовляв, українці загинули ні за що. Орбан зазначив, що у кожної нації є право самостійно вирішувати свою долю і відповідальність за це несуть лідери: «Але якби така ситуація трапилася з Угорщиною, вона б не воювала з агресором: цього уроку її навчило безуспішне повстання проти СРСР у 1956-му».

НАСПРАВДІ, згодом Балаж Орбан, звісно, заявив, що його не так зрозуміли. Але було запізно. Йому нагадали про те, як у жовтні 1956 року в Угорщині відбулося повстання проти тоталітарного комуністичного режиму. Радянські війська вторглися в країну. Загинуло 2,7 тисячі борців за свободу, ще 20 тисяч дістали поранення. 176 тисяч людей покинули Угорщину. Протягом наступних 33 років новий комуністичний уряд стратив 229 осіб, включно з прем’єр-міністром революційного уряду Імре Надем.

Відома політична психологиня Світлана Чуніхіна в контексті цього віктимблеймінгу (звинувачення жертви злочину в тому, що злочин стався) зауважує, що «торгувати бідою іншого народу заради отримання електорального прибутку власного – це дно. Але ще гірше вдавати, що руїни ірпінського мосту і стерті в пил міста – це такий вибір українського народу, а не наслідки російських бомбардувань. Ми самі вибрали собі руїни, а грузини – молодці – виберуть щось краще… Штовхнути жертву, звісно, безпечніше, ніж агресора – давай, мовляв, закінчуй уже з цим насильством. Ці прекрасні хлопці думають, що вони вибрали правильну політичну стратегію – не сваритися з Путіним. Тільки у світі, який вони так палко і барвисто вітають, у якому агресор завжди правий, а жертва завжди винна, вибирати їм нічого не доведеться. Це зроблять інші, куди більш зухвалі, хлопці».

Сумна новина із Сум для всіх «прекрасних хлопців за мир»

Власною відповіддю «цим прекрасним хлопцям» стала атака російських шахедів 28 вересня по одній із лікарень міста Суми. Загинуло та поранено десятки людей. Найзухваліше те, що другий удар прийшовся, коли рятівники вже прямували до завалів після першого, що й збільшило кількість жертв. 

НАСПРАВДІ, загалом від початку повномасштабної війни армія РФ здійснила понад 2000 атак на заклади охорони здоров’я України. За даними міноборони Великої Британії, з лютого 2022 року на території України було зафіксовано 350 атак на санітарний транспорт і 235 на медпрацівників. У 453 випадках було знищено медичні запаси. Унаслідок атак на медичну інфраструктуру загинуло 176 осіб, постраждало – 554.

МОЗ України повідомило, що станом на липень 2024 року внаслідок російських атак було пошкоджено 1642 медичних об’єктів 676 закладів охорони здоровʼя, а 214 обʼєктів 99 медзакладів – зруйновано повністю. Росіяни цілеспрямовано атакують лікарні, пологові будинки, амбулаторії та поліклініки.

Найбільше постраждали медичні заклади у Харківській, Донецькій, Миколаївській, Херсонській, Чернігівській, Київській, Дніпропетровській, Запорізькій та Сумській областях. Про масштаби руйнування лікарень на ТОТ, звісно, не відомо. 

А президент України Зеленський після атаки по лікарні в Сумах зазначив (в т.ч. числі й для «цих прекрасних хлопців»): «Усім у світі, хто говорить про цю війну, варто звертати увагу, куди саме бʼє Росія. Вона воює з лікарнями, цивільними обʼєктами, людьми».

Чим цікава остання масована атака дронів на РФ

29 вересня МО РФ повідомило, що одразу кілька регіонів Росії були атаковані БПЛА. Перехоплено 125 дронів над Волгоградською, Бєлгородською, Воронезькою, Ростовською, Курською та Брянською областями, а також над Краснодарським краєм і Азовським морем.

НАСПРАВДІ, зважаючи на останні події з ядерною доктриною РФ, варто було очікувати заяв, принаймні Пєскова, що це ніяка «не масова атака» і взагалі – «все добре». Але МО РФ заявило саме про «масовану атаку».

Тому вже навіть цікаво: 125 дронів, збитих над територією шести старих регіонів РФ, – це вже «масований запуск БПЛА» (згідно з новою редакцією ядерної доктрини, яку проголосив Путін) чи ще ні? Відповіді, звісно, немає і не буде. Бо лякати ядерною палицею – це одне, а пустити її в дію – інше.

Тому нова масована атака БПЛА по старій території РФ – це також своєрідна відповідь на ядерні погрози Путіна та його клевретів і реальна демонстрація їхньої справжньої вартості.

Як privet bot шукає у Європі російських диверсантів

Гельсінська комісія з безпеки в Європі нещодавно розповіла про теракти, організовані Кремлем, нарахувавши близько 30 випадків підтверджених диверсій за останній час у різних куточках Європи.

У продовження цієї теми – спільне розслідування міжнародного консорціуму журналістів OCCRP і видань Delfi, Paper Trail Media, ZDF, а також Der Standard, за яким з’ясувалося, як європейських мешканців з проросійськими поглядами вербують для шпигунства, підпалів, диверсій і навіть вбивств через Telegram-акаунт privet bot. 

НАСПРАВДІ, журналісти звернули увагу на нього, коли в липні 2024 року цей канал, серед іншого, поширив повідомлення про диверсії у Румунії. До посту було прикріплено відео пожеж у промислових будівлях, які, як стверджувалося, влаштували проросійські диверсанти. Однак, як виявилося, на всіх записах зафіксовано давні й не пов’язані між собою події.

За останній рік акаунт privet bot щонайменше вісім разів рекламували в Telegram-каналі Grey Zone, пов’язаному з ПВК «Вагнер», який має понад півмільйона підписників.

Також реклама privet bot з’являлася в інших, не настільки великих Telegram-каналах, а також у Facebook, «ВКонтакте» і на ігровій платформі Steam. На них європейців закликали приєднатися до боротьби із союзниками України.

У спробах дізнатися більше про те, як саме це відбувається, автори розслідування відповіли на одне з оголошень у privet bot від імені 26-річного естонця Валерія Іванова. Журналісти вигадали йому біографію – з подробицями про сім’ю, роботу і хобі – створили сторінку у «ВКонтакте» і підроблений скан посвідчення особи.

Під час нетривалого діалогу співрозмовник Іванова попросив того підтвердити особу, поставив запитання про військовий досвід і злочинне минуле, чи вміє він користуватися зброєю. Privet bot попросив Іванова підтвердити, що той усвідомлює «серйозність справ» і готовий до «небезпечних тем», а також пообіцяв йому по $10 тисяч «за місію» – шпигунство на військових базах, підпал техніки НАТО або цивільної інфраструктури й навіть за вбивства. Винагороду пообіцяв перевести криптовалютою «за фактом виконання місій».

Автори розслідування визнають, що їм не вдалося знайти зв’язок акаунту privet bot із конкретними диверсіями. Але коли вони показали листування Іванова представникам служб безпеки ФРН, Естонії, Австрії та Латвії, деякі з них підтвердили, що діалог журналістів із privet bot нагадує випадки російського вербування диверсантів, з якими вони стикаються. 

В одному з німецьких агентств безпеки заявили, що «так звані агенти нижчого рівня доступні, швидкі та безпечні. Найчастіше вони навіть не знають, на кого працюють, чи то організована злочинна структура, чи то секретна служба. Через довгі ланцюжки посередників складно сказати, хто саме займається вербуванням. Цим можуть займатися всі три російські спецслужби».

Адміністратори privet bot не відповіли на прохання прокоментувати розслідування. Месенджер за цей час оновив політику модерації і заблокував для користувачів у кількох країнах ЄС Telegram-канал Grey Zone та дрібніші канали, які рекламували privet bot. 

Але проблема залишається. Журналісти зазначають, що канали, як і раніше, доступні через браузерну версію Telegram, хоч і не відкриваються в його мобільному і десктопному додатках у користувачів із номерами телефонів країн ЄС. 

«Контент, спрямований на підбурювання інших до скоєння злочинів, порушує умови обслуговування Telegram і тому видаляється при виявленні, – заявив представник месенджера Ремі Вон. – На жаль, жоден орган ЄС не повідомив нас про ці канали через офіційні контакти для зв’язку, запропоновані DSA. Контент, про який повідомляють належним чином, зазвичай видаляють протягом години», – каже він. 

Чи не час нарешті пов’язати подібні розслідування з відповідними органами ЄС?  Адже російська «Енігма» ХХІ сторіччя продовжує діяти. І наслідки її значно більш руйнівні, ніж пропаганда та фейки. 

Джерело: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Джерело