Покров Пресвятої Богородиці

Марта ж клопоталася, услуговуючи всіляко.

Лк 10,38-42; 11,27-28

Свято Покрову можна назвати проявом та плодом довіри Богородиці Богові. Діва Марія у своєму житті в усьому покладала надію на Бога, підкорялася Божій волі, тож досягла найвищої святості завдяки тісній співпраці з Господньою ласкою. Тому через Її молитви у жовтні 910 року Христос захистив мешканців міста Влахерна від ворогів.

Також сьогодні ми звертаємося по допомогу до Божої Матері і за Її посередництвом отримуємо від Ісуса потрібні дари. У молитві просимо Марію про Божу поміч у справах, за вирішення проблем та навернення грішників.

У Болгарії ще в тридцятих роках двадцятого століття стався такий випадок. Помер 14-річний хлопчик. Під час похорону він раптом підвівся з труни і почав невтішно плакати. Перелякані рідні спочатку стали його заспокоювати, і коли після довгих старань, їм, нарешті, це вдалося, вони почали запитувати його про причину такого невтішного плачу, він розповів їм наступне: ,,Коли я помер, то одразу потрапив у ті місця, де мучаться грішники. Які в них були страшні обличчя, – я не можу цього забути, а мук їх не можу описати! Це так жахливо, що людина не може всього цього уявити! Потім повели мене до райських обителів, і я побачив Пречисту Матір Божу, як Вона молилася за грішників і весь світ. Обличчя Її, блискуче дивною красою, було змучене, сльози градом котилися по ньому. Побачивши мене, Вона сказала: ,,Ти не залишишся тут, ти повернешся на землю до людей. Скажи їм, що вони замучили Мене своїми гріхами. Я не в силах більше молитися за них, Я знемагаю… Нехай вони пожаліють мене!”

Розуміємо, що Марія не є всемогутньою, як Господь, щоб легко нести тягарі всього людства. Але Божа Мати найбільше обдарована Божою любов’ю. Народивши Спасителя, Марія до кінця світу буде молитися за покаяння, навернення та спасіння людей, щоб усі були в небі та разом із Нею прославляли Бога за Його безмежну любов. Про це свідчить віра нашого народу виражена в молитві: ,,Ще не чувано ніколи, щоб Вона не помогла, чи у горю, чи в недолі цього земного життя”

Свідченням сили молитовного покрову Діви Марії про спасіння людей є певна Її ікона. На одній із фресок храму в Косово є напис на згортку, який тримає Богородиця. Вона звертається до Христа і каже: «Сину мій, помилуй Свій народ». А Христос відповідає Їй: «Вони згрішили». І Вона каже: «Але помилуй їх». Ісус відповідає Їй: «Вони не каються». Марія знову благає: «Але, заради мене, помилуй їх». Христос каже : «За Твоїми молитвами помилую їх».

Наша земля наповнена різними чудотворними іконами та відпустовими місцями на честь Божої Матері. Вони свідчать про велику силу материнського заступництва Марії перед Богом. Якщо будемо з довірою звертатися до Богородиці, Вона випросить в Ісуса усі ласки, необхідні для нашого освячення та спасіння. Амінь.

СВЯТА ДІВО, МОЛИСЯ БОГУ ЗА НАС!

 

Джерело