Протягом 2024 року у столиці відремонтували 32 світлофорні об’єкти з дотриманням принципів безбар’єрності

Протягом 2024 року у столиці відремонтували 32 світлофорні об’єкти з дотриманням принципів безбар’єрності. Про це повідомив директор комунального підприємства «Центр організації дорожнього руху» (ЦОДР) Олександр Міщенко під час семінару «Безбар’єрність транспортної інфраструктури міста Києва – поточний стан і перспективи».

«Створення безбар’єрного середовища для містян і містянок – одне з пріоритетних завдань на найближчі роки. Тому фахівці ЦОДРу, розробляючи схеми організації дорожнього руху, враховують потреби всіх його учасників – пішоходів, велосипедистів, автомобілістів тощо. Зокрема, для створення рівного доступу до об’єктів дорожньо-транспортної інфраструктури на світлофорних об’єктах під час будівництва та реконструкції виконують пониження бордюрів, облаштовують тактильну плитку та встановлюють пристрої звукового супроводу. Також ми виконуємо роботи з капітального ремонту застарілих світлофорних об’єктів з облаштуванням пристроями звукового супроводу. Так, у 2024 році відремонтували 32 світлофорні об’єкти з урахуванням принципів безбар’єрності. Окрім цього, для безпечного переходу дороги, зокрема для кращого орієнтування людей з порушеннями зору, на 40 перехрестях і пішохідних переходах встановлено пристрої звукового супроводу. Наразі в Києві такими пристроями вже обладнані 298 світлофорних об’єктів», – зазначив Олександр Міщенко.

За його словами, ЦОДР у співпраці з КК «Київавтодор» облаштовує дублюючі пішохідні переходи для зручності маломобільних груп. Підземні та надземні переходи дублюють наземними, де це дозволяють державні стандарти та будівельні норми. Так, у цьому році вже облаштовані наземні переходи на перехрестях вул. Старобориспільської з вул. Миколи Хвильового та просп. Валерія Лобановського з вул. Володимира Брожка. Наразі ведуть підготовчі роботи ще на двох об’єктах.

У Києві створюють смуги для руху громадського транспорту, що дають йому змогу пришвидшити рух та уникати заторів. У місті вже впроваджено 44 такі смуги та ведуться роботи щодо облаштування ще 26.

ЦОДР також працює над розвитком веломережі. Наразі розроблено 159 км велосмуг у Києві, що розташовуються на проїжджій частині дороги та відокремлюються від автомобілів окремою смугою. Впровадження велосмуг виконується під час поточного чи капітального ремонту дороги.

Джерело