Віталій Кличко проїхався вже у третьому потязі з вагонів метро, які Київ отримав від Варшави. Відсьогодні потяг курсує зеленою гілкою столичної підземки

Сьогодні на маршрут Сирецько-Печерської лінії столичного метро вийшов уже третій потяг із вагонів, які Київ отримав від Варшави минулого року – в якості благодійної допомоги. Мер столиці Віталій Кличко оглянув потяг та проїхався в ньому київською підземкою. Експлуатацію першого такого поїзда розпочали в листопаді 2023 року, другий вийшов на маршрут у квітні цього року.

Загалом Варшава передала Києву 60 вагонів. Це стало можливим завдяки підписаному у 2022 році листу між столицями Польщі та України щодо безоплатної передачі цих вагонів варшавського метрополітену.

«Нагадаю, отримані вагони належать до рухомого складу серії № 81, який також експлуатується і в київському метро. Більшість вагонів із Варшави насамперед використовують в якості технічних донорів для капремонтів діючого рухомого складу, оскільки 80% парку вагонів столичного метро складають вагони, що виготовлені за радянських часів. Тому допомога польських друзів важлива для забезпечення безперебійної роботи київського метро та безпеки руху поїздів. Не всі вагони стають технічними донорами, частина рухомого складу проходить адаптацію та вже експлуатується у столичному метро. Так, до цього працівники метрополітену випустили на Сирецько-Печерську лінію вже 2 адаптованих поїзда. Перший потяг виїхав на маршрут у листопаді 2023 року, другий – у квітні цього року. Поїзди курсують справно, у встановлених графіках та проходять всі планові огляди», – зазначив Віталій Кличко.

У межах робіт із адаптації вагонів до умов роботи в київському метрополітені замінюють візки на ті, які відповідають ширині колії столичного метро. Монтують систему безпеки руху поїздів, яка експлуатується в нашій інфраструктурі. Та встановлюють радіоінформатори для оперативного зв’язку машиніста з пасажирами. Крім того, замінюють усю навігацію, карти-схеми та інші інформаційні повідомлення.

«І сьогодні вже тривають роботи над формуванням четвертого поїзда. Загалом фахівці підприємства адаптували 16 із 60 варшавських вагонів. І продовжують роботи, адже велика кількість варшавських вагонів у хорошому технічному стані», – зазначив Віталій Кличко.

Мер Києва подякував за допомогу польським друзям і, зокрема, меру Варшави Рафалу Тшасковському.

 

Джерело