Київ і Mental Health for Ukraine підписали меморандум про співпрацю у сфері психічного здоров’я

Київська міська державна адміністрація та україно-швейцарський проєкт MH4U (Mental Health for Ukraine) підписали меморандум про співпрацю, спрямований на покращення доступу до послуг психічного здоров’я в столиці. Протягом 2024–2028 років планується впровадження сучасних моделей лікування, навчання медичних і соціальних фахівців і фахівчинь та підвищення обізнаності населення щодо важливості психічного здоров’я. Про це повідомила заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда на своїй сторінці у Facebook.

«Із Департаментом соціальної та ветеранської політики КМДА проєкт «Психічне здоров’я для України» (MH4U) почав співпрацювати з травня 2023 року. Цей Меморандум є логічним і важливим кроком на шляху розбудови системи зміцнення психічного здоров’я. Оскільки психічне здоров’я – це основа стійкості, розвитку і добробуту кожної людини, а забезпечення доступу до якісних послуг є нашим пріоритетом. Особливо важливо це зараз, в умовах війни, коли все більше киян і киянок зіштовхуються з психологічними труднощами, стресом та тривогою. Ми вдячні нашим міжнародним партнерам за підтримку і спільну роботу над впровадженням сучасних підходів у цю сферу. У нас вже є попередній план заходів, які спрямовані на створення інтегрованої системи психічного здоров’я і забезпечать якісну підтримку кожному», – зазначила Марина Хонда.

За її словами, на 2024–2028 роки заплановано співпрацю за такими ключовими напрямами:

1) навчання фахівців: тренінги для лікарів і соціальних працівників за програмою ВООЗ mhGAP;

2) розвиток соціальних послуг: підтримка альтернативних послуг для людей із психічними розладами;

3) промоція психічного здоров’я: підвищення обізнаності серед громад і зниження стигми;

4) обмін досвідом: організація поїздок для фахівців охорони здоров’я між регіонами;

5) програми для молоді: освітні ініціативи («Школа чутлива до психічного здоров’я»);

6) онлайн-навчання: створення цифрових ресурсів для безперервного навчання через платформу MH4U.

«Співпраця з місцевою владою є критично важливою для розвитку стійких та якісних послуг у сфері психічного здоров’я. Цей меморандум є ознакою того, що Київська міська державна адміністрація готова приділяти більше уваги сфері, потреба в якій надзвичайно зросла в часи війни», – зазначив керівник україно-швейцарського проєкту «Психічне здоров’я для України» (MH4U) Гайко Кьоніґштайн.

MH4U (Mental Health for Ukraine) – це міжнародний проєкт розвитку, який реалізується за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва.

Джерело