Святий Франциск – взірець «самобутнього і глибокого пошанування цілісності Божого створіння»

Святий Франциск – взірець «самобутнього і глибокого пошанування цілісності Божого створіння»

4 жовтня Церква вшановує Святого Франциска з Асижу – покровителя захисників природи та всього створіння Божого. Все його життя стало свідченням жертвенної та милосердної Божої любові стосовно всіх, хто її найбільше потребує.

В 1979 р. Папа Іван Павло проголосив Св. Франциска з Асижу небесним покровителем захисників природи (див. Апостольський лист Inter Sanctos: AAS 71, 1979, 1509-1510). Згідно із вченням Святішого Отця, Св. Франциск «дає християнам приклад самобутнього і глибокого пошанування цілісності створіння. Як приятель бідних, якого любили Божі створіння, Св. Франциск закликав все створіння – тварин, рослин, сили природи, навіть братів Сонця і Місяця, вшановувати Бога і славити Його. Святий з Асижу подає нам переконливий доказ того, що коли ми є в мирі з Богом, то можемо себе краще посвятити побудові миру зі всім створінням, який є невіддільним від миру між всіма людьми».

Пропонуємо історії про святого Франциска, які допоможуть, під час катехизації, збагнути і плекати надалі дбайливе ставлення до Божого створіння – природи. Історії написані Томою Челанським у XIII ст., розповідають про взаємовідношення між Cвятим і навколишнім світом.

Св. Франциск проповідує птахам

Франциск і його товариші їхали через долину Сполетто, біля міста Беванья. Франциск побачив велику кількість птахів усіх різновидів: голубів, ворон і багато інших. Франциск залишив своїх друзів на шляху і підійшов до птахів. Він привітав їх і думав, що вони злетять у повітря, але птахи не рухалися. Він сказав їм: «Мої брати і сестри птахи. Ви повинні хвалити свого Творця і завжди любити Його: Він дав вам пір’я для одягу, крила, щоб літати, і все необхідне. Саме Бог зробив вас шляхетними серед інших істот і дозволив вам літати в чистім повітрі. Ви одержуєте керівництво Бога і його захист». Птахи розкрили свої крила, чудесним способом хвалячи Бога, відповідно до їх природи. Тоді Франциск благословив їх і вони відлетіли.

Св. Франциск, кролик і риба

Один раз брат приніс кролика, що попався в пастку, до Св. Франциска. Франциск порадив кроликові бути обережнішим і відпустив його в ліс. Кролик повернувся і стрибнув на коліна до Святого. Тоді Франциск відніс його в ліс, але кролик знову повернувся. Святий попросив своїх братів віднести його далеко в ліс, щоб той не міг більше повернутись. Так і сталося.

Також риби, відповідно до легенди, корилися Франциску. Усякий раз, коли риба була зловлена, він повертав її у воду. Кілька разів риби затримувалися біля човна, на якому проповідував Святий, і не відпливали, поки Франциск не дозволяв їм.

Св. Франциск і вовк

Це найвідоміша історія про те, як Святий приручив вовка, що тероризував людей містечка Ґуббіо. У той час, як Франциск був у тім місті, він довідався, що в околицях з’явився злий вовк. Він нападав і їв не тільки тварин, але й людей. Святий пошкодував людей і вирішив вийти на зустріч до вовка. Селяни трішки супроводжували Святого поза міськими стінами, але через якийсь час вони упали духом і сказали, що не будуть йти далі.

Раптово Франциск і його товариші побачили вовка, що вибіг з лісу, злісно скалячи на них зуби. Франциск зробив хресне знамення і вовк зупинився. «Брате Вовче, – сказав Франциск, – я хочу, щоб ти жив у мирі з людьми. Вони більше не будуть тебе торкати  і ти не повинен їм більше шкодити». Вовк киваючи головою. Як підтвердження обіцянки Святий подав свою руку вовку, а той подав йому свою лапу. Тоді Вовк лагідно пішов за Франциском в місто. Коли вони прийшли в місто, Франциск у своїй промові запропонував городянам мир від імені вовка. Вони у свою чергу обіцяли годувати вовка. З того часу люди зберігали обіцянку.

Художники часто зображують Франциска в оточенні тварин, птахів і квітів, начебто вони усі становлять одну щасливу родину.

Історії: Францисканський Орден (Менші Брати)

Джерело