Фейк: Українці в Ізраїлі не пустили російського коміка Слєпакова у сховище під час обстрілу

Інформація спочатку з’явилася на каналах, де публікуються гумор та вигадані новини. Сам актор ніде не публікував цього звернення і не повідомляв про таку ситуацію.

У соцмережах поширюється інформація про те, що під час масової ракетної атаки Ірану по Ізраїлю українські біженці нібито не пустили російського коміка і музиканта Семена Слєпакова у сховище.

«Довелося бігти за два квартали. Нормально? У голові не вкладається. Як же так, хлопці? Я думав, що ми на одному боці», — цитують Слєпакова російські Telegram-канали.

Скриншот – t.me

За допомогою платформи Osavul журналісти StopFake встановили, що таке повідомлення з’явилося вперше на Telegram-каналі «а вот мой Яндекс кошелек» (укр. «а ось мій Яндекс-гаманець»). В описі каналу вказується, що там публікуються «лише перевірені фейки». Але незабаром ця новина почала поширюватися вже як дійсний факт.

Скриншот – t.me

Також StopFake перевірив соціальні мережі російського артиста і не виявив там подібних звернень. Одне з останніх повідомлень — інформація про перенесення концерту Слєпакова в Хайфі на грудень «через ситуацію у вересні на півночі країни».

Раніше StopFake спростовував подібні фейки, що з’явилися на сатиричних ресурсах, у матеріалах «Фейк: У Києві водій електросамоката, обганяючи гіроскутер, в’їхав у моноколесо», «Фейк: З 1 червня Укрзалізниця тестує перші платні туалети».

Джерело