Маніпуляція: Зеленський розраховує, що «війна не зупиниться і Україна зможе багато чого зробити разом зі збройовими магнатами»

Президент України Володимир Зеленський не говорив про те, що розраховує на продовження війни. Під час своєї зустрічі з керівниками та топ-менеджерами провідних оборонних компаній світу Зеленський наголосив, що, на жаль, війну в Україні не зупинено, а тому він розраховує на посилення співпраці зі світовими лідерами на ринку оборонної промисловості.

У  соціальних мережах і на російських сайтах поширюють інформацію про те, що Президент України Володимир Зеленський «під час зустрічі зі збройовими магнатами» заявив: він розраховує на те, що «війна не зупиниться і ми зможемо багато зробити разом». Відтак користувачі соцмереж поширюють популярний наратив російської пропаганди про те, що війна в Україні — це бізнес, вигідний насамперед українській владі, яка «вже відкрито» про це заявляє.

Скриншот – t.me

Насправді Володимир Зеленський не говорив про те, що розраховує на продовження війни, його слова було вирвано з контексту і неправильно перекладено. Президент України зауважив, що «на жаль, бойові дії досі тривають», тому він розраховує на розвиток партнерства України з провідними світовими оборонними компаніями.

За результатами пошуку в мережі ми з’ясували, що уривок відео, яке публікується, було знято під час зустрічі українського Президента з керівниками і топ-менеджерами провідних оборонних компаній світу в рамках другого Міжнародного форуму оборонної промисловості. Цей захід зібрав представників понад 30 країн, близько 300 компаній та сотні учасників. Про це у своєму акаунті в соцмережі Х  повідомив сам Зеленський 2 жовтня 2024 року. У пості також є більш розгорнуте відео із зустрічі, в якому також звучить справжня цитата Президента України.

«Ми розраховуємо на більшу підтримку, тому що війна… на жаль, ми мусимо  це сказати: війна не зупинилася. І тому ми розраховуємо на підтримку, і ми вдячні за все, що могли зробити разом сьогодні і зможемо в майбутньому», — заявив Володимир Зеленський (на відео с 00:37 по 00:57). Таким чином, стає очевидним, що український Президент жодного разу не сказав, що розраховує на продовження війни, він з жалем зауважив, що бойові дії тривають. Він також наголосив у своїй промові, що партнерство України зі світовими оборонними компаніями може продовжитися і після закінчення війни.

У своїй публікації на офіційному акаунті у Х Зеленський зазначив, що учасники зустрічі обговорили розширення співпраці для зміцнення українського оборонного сектору.«Від початку повномасштабного вторгнення оборонне виробництво України значно зросло. Нам потрібен іноземний досвід, доступ до ланцюжків постачання і технологій, щоб продовжити це зростання», — підсумовує Президент України.

Крім того, наратив російської пропаганди про те, що Україна та її уряд зацікавлені у продовженні війни, є неправдивим. Завершення війни, як і її початок, залежить від РФ як від агресора, який неспровоковано вторгся на територію іншої держави. Саме Росія може припинити війну, вивівши свої війська з окупованих українських територій, але водночас саме РФ є єдиною зацікавленою стороною у продовженні воєнного протистояння, тоді як Україна захищає своє право на суверенітет.

Президент України Зеленський у рамках свого робочого візиту до США у вересні 2024 року представив свій мирний план щодо врегулювання конфлікту з РФ. Цей план передбачає примус Росії до поваги міжнародного права, статуту ООН та непорушності державних кордонів у Європі після Другої світової війни. Зазначимо, що в Кремлі неодноразово наголошували на небажанні та неможливості будь-яких переговорів з Україною, які б не передбачали виконання всіх вимог Москви і не були б фактичною капітуляцією України. StopFake продовжує спростовувати подібні фейки у матеріалах «Фейк: На Заході заявили про відсутність у Європи варіантів військової допомоги Україні — Financial Times», «Фейк: В України немає «ніякого плану перемоги»», «Фейк: «Україна підпише мир в обмін на членство в ЄС», – Шмигаль».

Джерело