Фейк: Двох радників Сирського звільнили за завантаження конфіденційних документів в ChatGPT – United24

  • Автор допису:

Ні United24, ні будь-яке інше авторитетне видання не публікувало таку новину. 

Двоє працівників Генштабу України втратили посади через те, що вони завантажували в ChatGPT секретні документи — така новина стрімко поширюється пропагандистськими джерелами. Вони буцімто завантажили в програму понад 500 текстових документів та робочих мап, аби штучний інтелект порадив, як військовому командуванню стримати наступ ворога на Оріхівському і Запорізькому напрямках. Оскільки ChatGPT не має застосовуватися для зберігання і обробки конфіденційної інформації, радників відсторонили від роботи, а потім і звільнили. Також зазначається, що це далеко не перший подібний випадок — раніше військове командування України нібито використовувало файлообмінники та Telegram-боти для поширення конфіденційних документів, за що отримали дисциплінарні покарання.

Скриншот — Telegram

Однак ця новина — вигадана від початку й до кінця. Пропагандисти посилаються на медіа United24 — англомовний ресурс, місією якого є поширення правдивої інформації про Україну для іноземців. Втім, ні вони, ні будь яке інше авторитетне медіа не публікувало такого ролику або новини. Якби ця історія була справжньою, її б мало поширити Державне бюро розслідувань — агенція, що розслідує кримінальні провадження, в яких фігурують правоохоронці, судді і найвищі службовці. Утім, ні на сайті, ні у соцмережах бюро подібної інформації не знаходимо. Більш того, Оріхівський напрямок у відео чомусь названий «Orekhovskyi», що є калькою з російської мови. Тож є всі підстави вважати, що ролик був сфабрикований пропагандистами. 

Раніше компанія OpenAi, яка є розробником ChatGPT, висловлювала побоювання, що інструмент буде використаний Росією у війні проти України. Оскільки штучний інтелект здатен швидко генерувати великі об’єми тексту, зловмисники можуть використовувати його для розсилання фішингових повідомлень та генерації пропагандистського контенту. Проте штучний інтелект використовує і українська армія: інструмент суттєво економить час військовим розвідникам, дозволяючи розпізнавати ворожі об’єкти, ідентифікувати обличчя противника та виділяти цінну інформацію з радіомовлення та телефонних перехоплень росіян.

Подібними фейками Росія намагається виставити українську сторону безпорадною та нездатною на ефективний захист своїх територій. Схожий наратив ми нещодавно спростовували у матеріалі Фейк: Україна не має «ніякого плану перемоги».

Джерело