Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує. 

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує. 

Повернення надміру та/або помилково сплачених коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) здійснюється відповідно до Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.07.2021 № 417, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.09.2021 за № 1185/36807 (далі – Порядок № 417).

Порядком № 417 передбачено, що повернення коштів єдиного внеску здійснюється на підставі Заяви платника про повернення коштів (Заява).

До Заяви платник обов’язково додає копію розрахункового документа (платіжної інструкції, квитанції), що підтверджує сплату коштів єдиного внеску (до Заяви в електронній формі – електронну копію розрахункового документа). Копія розрахункового документа завіряється платником особисто.

Звертаємо увагу, що кожна Заява може містити лише одну копію одного розрахункового документа, тобто на кожну платіжну інструкцію заповнюється окрема Заява.

У випадках, передбачених підпунктами 1, 2 та 4 п. 5 Порядку № 417, Заява подається до територіально органу ДПС за місцем обліку надміру та/або помилково сплачених коштів за формою, визначеною у додатку 1 до цього Порядку.

Таку Заяву із завіреною платником копією платіжної інструкції (в pdf форматі) , також можливо надати в розділі «Листування з ДПС» безкоштовного сервісу «Електронний кабінет».

Якщо за результатами розгляду Заяви встановлено правомірність повернення коштів, орган ДПС формує Висновок про повернення коштів та розрахунковий документ на повернення коштів з відповідного небюджетного рахунку за субрахунком 3556 «Рахунки для зарахування єдиного соціального внеску», на який їх було сплачено, та подає його на виконання до відповідного головного управління Державної казначейської служби України.

Засідання «круглого столу» в Яворівській ДПІ

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє.Відбулося засідання «круглого столу» за участі  начальника Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Петра Шота та платників податків на тему: «Новації та зміни податкового законодавства».

Податківцеь поінформував про зміни та новації податкового законодавства. Звернув увагу на нюанси використання платниками податків РРО/ПРРО та переваги застосування електронних сервісів ДПС як суб’єктами господарювання, так і громадянами.

Під час заходу обговорили питання дотримання норм законодавства про працю та виплати заробітної плати не менше мінімальної, нарахування та терміни сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, можливість проведення звірки даних з контролюючими органами.

Також Петро Шот нагадав, що з метою забезпечення суспільства своєчасною достовірною і повною довідковою інформацією на сайті ДПС України в межах створення Електронної інформаційної системи (Електронного уряду) функціонує Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс, доступ до якого здійснюється через вебпортал ДПС або безпосередньо через будь-яку пошукову систему в мережі Інтернет.Під час заходу «круглого столу» учасники отримали відповіді на запитання та друковану продукцію.

Правом на податкову знижку за 2023 рік фізична особа може скористатись до кінця поточного року

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що фізична особа – платник податку на доходи фізичних осіб (податок) має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно, наступного за звітним, податкового року.

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України від 02 грудня  2010 року № 2755-VІ (із внесеними змінами і доповненнями) (далі – ПКУ). До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги) (п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначений пунктом 166.3 статті 166 ПКУ.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 ПКУ).

Фізичні особи – платники податку мають право на податкову знижку за 2023 рік виключно до кінця 2024 року.

Яворівська ДПІ: про особливості реєстрації програмних РРО

Фахівці Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області надають практичну допомогу платникам податків щодо завантаження програмного забезпечення, необхідного для роботи з ПРРО та реєстрації ПРРО в Електронному кабінеті.

Реєстрація ПРРО здійснюється в електронному вигляді шляхом подання повідомлення за формою № 20-ОПП (про об’єкти оподаткування), заяви про реєстрацію за формою № 1-ПРРО та “Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (для повідомлень щодо сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО)” за формою  № 5-ПРРО.

Нагадуємо, що з інформацією щодо застосування ПРРО можна ознайомитись в банері “Програмні РРО” за посиланням tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Про використання мобільного застосунку «Моя податкова»

Працівники Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівськійобласті під час надання адміністративних послуг та консультацій постійно інформують відвідувачів про можливості та переваги мобільного додатку “Моя податкова”. Цей простий і зручний  сервіс містить такі розділи: «Реєстри», «Послуги», «Повідомлення» та «Мої дані».

У розділі   «Послуги»   доступні  функції направлення запиту на отримання   відомостей  про суми виплачених  доходів  та    подання Податкової   декларації про майновий стан і доходи   (податкова знижка),  а   також  подання  Облікової картки фізичної особи – платника податків (Форма № 1ДР),  заяви  про внесення змін до ДРФО (Форма № 5ДР), заяви про включення до Реєстру волонтерів.

Розділ «Повідомлення» надає доступ до квитанцій, відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, інформації з ДРФО про джерела/суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку та військового збору, листи контролюючого органу.

Знайти фіскальний чек чи марку акцизного податку, а також отримати дані з Реєстру платників ПДВ можна у розділі «Реєстри». Також цей розділ містить такі підрозділи, як Реєстр страхувальників, Реєстр платників єдиного податку, Реєстр неприбуткових установ та організацій.

У розділі «Мої дані» застосунку можна отримати інформацію про  адресу реєстрації та фактичне місце проживання, обʼєкти оподаткування, обовʼязок сплатити суму грошового зобовʼязання (ППР), стан розрахунків з бюджетом.    Застосунок можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS! .

Слід зазначити, що частина сервісів застосунку доступні без ідентифікації: перевірка чека, пошук акцизної марки, дані з реєстру платників ПДВ, єдиного податку. Інші сервіси доступні після ідентифікації будь-яким файловим кваліфікованим електронним підписом (далі – КЕП) або хмарним КЕП – ДіяПідпис, SmartID від Приватбанку та інші.

В Яворівській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Право громадян на податкову знижку»

Нещодавно в Яворівській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему:  «Право громадян на податкову знижку». На запитання платників відповідав начальник ДПІ Петро Шот.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, що надійшли від платників податків.

Чи потрібно завіряти печаткою банку роздруковану платіжну інструкцію, сформовану в електронній формі, або надавати інші розрахункові документи з метою підтвердження понесених платником податку сум витрат при реалізації ним права на податкову знижку, якщо сплату здійснено дистанційно через банківські сервіси Приват 24?

Якщо сплату здійснено через банківські сервіси Приват 24, Ощад 24 інші, то роздрукована платіжна інструкція, яка містить обов’язкові реквізити електронного розрахункового документа, визначені Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, – є підтвердним документом понесених платником податку витрат при реалізації ним права на податкову знижку, та печаткою банку вона не завіряється.

Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати фізична особа до контролюючого органу щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки, щодо суми коштів, сплачених за навчання?

Фізична особа – платник податку на доходи фізичних осіб, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання зобов’язана подати до контролюючого органу разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи копії платіжних та розрахункових документів, зокрема, квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують надавача послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх отримувача), а також копію договору з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг, вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення).

Тренінг щодо подання декларації про майновий стан і доходи з метою користування правом на податкову знижку за навчання

В Яворівській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області на постійній основі проводяться тренінги  за участю громадян, які бажають скористатись правом на податкову знижку за оплату свого навчання або навчання  дітей у вітчизняних навчальних закладах.

Фахівці Яворівської ДПІ ознайомлюють громадян  із порядком подання податкової звітності засобами Е-кабінету з використанням кваліфікованого електронного підпису (https://cabinet.tax.gov.ua), а саме  розділом «ЕК для громадян»/ «Податкова декларація про майновий стан і доходи».

У даному розділі є можливість створити, заповнити,  перевірити  та подати декларацію до контролюючого органу, разом із копіями первинних документів, у тому числі для використання права на податкову знижку.  Сервіс знаходиться у відкритому доступі, його легко знайти за допомогою пошукових систем, задавши запит «Електронний кабінет ДПС», або перейти за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/ .

Відвідувачам ЦОПу для подачі декларації про майновий стан і доходи рекомендовано також використовувати мобільний за стосунок «Моя податкова». Індивідуальні заняття для платників податків проводяться на постійній основі. Метою подібних заходів є отримання практичної допомоги від податківців при поданні звітності, заяв та інших документів через електронні сервіси від ДПС. Платникам  детально та покроково надаються роз’яснення як скористатися податковими електронними сервісами, швидко та зручно подати звітність, переглянути нарахування, сплату та інше.

Яворівська ДПІ: Про застосування РРО/ПРРО ФОП – платниками єдиного податку.

Фахівці Яворівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області на постійній основі роз’яснюють суб’єктам господарювання податкове законодавства, зокрема в частині застосування реєстраторів розрахункових операцій.Платникам нагадують, що використовувати РРО/ПРРО зобов’язані фізичні особи – підприємці, які є платниками єдиного податку ІІ-IV груп, при здійсненні розрахункових операцій у готівковій або безготівковій формі із застосуванням платіжних карток. Не потрібно застосовувати у своїй діяльності РРО/ПРРО фізичним особам-підприємцям І групи, фізичним особам-підприємцям, які приймають оплату виключно банківськими переказами.Податківці звертають увагу присутнім, що суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю на території села, і така торгівля здійснюється не в одному торговельному об’єкті з підакцизними товарами, РРО можуть не використовувати, однак зобов’язані використовувати КОРО і РК.Також звертають увагу на переваги використання програмних РРО, завантажити які можна після переходу за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Як подати декларацію про майновий стан і доходи на податкову знижку в Електронному кабінеті

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадала платникам регіону про особливості подання декларації про майновий стан і доходи на податкову знижку за 2023 рік в Електронному кабінеті платника.   На офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» створено сервіс «Подати Декларацію про майновий стан та доходи», який дає змогу заповнити податкову декларацію про майновий стан і доходи та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів.

Яворівська ДПІ звертає увагу платників податків, що з 01 січня 2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), у зв’язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року N 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мін’юсті 18 жовтня 2023 року за N 1817/40873.Крім того, змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до пункту 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс), крім витрат, зазначених у підпункті 166.3.10 пункту 166.3 статті 166 розділу IV Кодексу (додаток Ф3 до декларації).Єдина вимога для електронного спілкування з органами ДПС – це наявність кваліфікованого електронного підпису, який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів або скористатися «хмарним» КЕП усіх авторизованих надавачів електронних довірчих послуг.

Джерело