​​Мережа послуг із психосоціальної підтримки буде доступною для кожного ВПО

​​Мережа послуг із психосоціальної підтримки буде доступною для кожного ВПО

Повномасштабне вторгнення росіян та його наслідки мали негативний вплив на кожного українця. Особливо чутливо тим, хто змушений був залишити свої міста та чиї домівки зруйновані ворогом. Багато хто не визнає, але психосоціальна підтримка потрібна кожному з нас. Цьому питанню обласна влада приділяє підвищену увагу, впроваджуючи чисельні заходи в медичних установах, посилюючи роботу громад за цим напрямом.

Ще 2 жовтня від підписав розпорядження № 225 «Про затвердження плану заходів на 2024-2026 роки з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року», спрямованого на реалізацію Концепції розвитку охорони психічного здоров’я до 2030 року.

Регіональний план сформовано на підставі відповідного розпорядження КМУ від 21 червня 2024 року № 572-р та рекомендацій Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України та попередньо узгоджено з Центром.

Документом передбачено впровадження заходів із підтримки ментального здоров’я населення в рамках впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої Першою леді України Оленою Зеленською. Уповноваженою з питань впровадження програми в регіоні є заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська.

Такі послуги мають бути доступні кожному переселенцю. Актуальним є залучення фахівців первинної психологічної підтримки, зокрема в медичній сфері. Займаємося формуванням мережі послуг із психологічної підтримки на первинній ланці медичної допомоги, тобто, у сімейного лікаря та в системі екстреної медичної допомоги.

Планом, зокрема, передбачена психологічна допомога ветеранам війни, людям, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членам сімей загиблих та померлих Захисників і Захисниць України.

За словами Катерини Безгинської, підтримку психічного здоров’я на робочому місці необхідно пам’ятати не тільки сьогодні – у Всесвітній день ментального здоров’я, – а й щодня.

​​Мережа послуг із психосоціальної підтримки буде доступною для кожного ВПО

Джерело