Духовно-екологічна місія для педагогів-керівників учнівських лісництв

Духовно-екологічна місія для педагогів-керівників учнівських лісництв

Відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії на запрошення дирекції комунального закладу «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» провів тематичну лекцію-презентацію в рамках профільних курсів підвищення кваліфікації для керівників учнівських лісництв, що проходили 08-10 жовтня 2024 року на туристичній базі «Карпати», яка розташована серед мальовничих гір Сколівських Бескидів на березі ріки Опір неподалік від м. Сколе.

Організаторами даного заходу виступили: Міністерство освіти і науки України, Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України, департамент освіти і науки ЛОДА, Національний лісотехнічний університет України та вже вказаний Львівський обласний еколого-натуралістичний центр. Учасниками курсів в кількості майже півсотні стали педагогічні працівники закладів загальної та позашкільної освіти, керівники учнівських лісництв, працівники лісогосподарських підприємств, які задіяні в освітніх проєктах та роботі учнівських лісництв у різних куточках України.

Духовно-екологічна місія для педагогів-керівників учнівських лісництв

Тематична доповідь-презентація львівського екореферента під назвою «Інтегральна екологія та природоохоронна діяльність Митрополита Андрея, як взірець відповідальності за Боже створіння для сучасного покоління», включала такі блоки:

1) «Інтегральна екологія: поняття й актуальність»;

2) «Екологічна місія Митрополита Андрея Шептицького як взірця Інтегральної екології». Присутні педагоги та інші фахівці дізналися багато цікавих фактів із життя та служіння Праведного митрополита Андрея, пов’язаних із любов’ю та відповідальністю за Боже створіння-природу. В цьому аспекті їм було також презентовано новий Церковно-екологічний календар на 2025 рік, присвячений зокрема еко-богословській спадщині Шептицького.

3) «Еко-ініціативи Бюро УГКЦ з питань екології». У цьому блоці особливу увагу присутніх звернено та заохочено до участі у Всеукраїнському екологічному конкурсі «Відповідальність за створіння 2024»; ознайомлено із відповідною еко-просвітницькою літературою (зокрема з новими еко-казками), виданою Бюро; висвітлено деякі традиційні проєкти, в т.ч. «Церква каже: «НІ підпалам!», дитячі еко-табори тощо.  

Наприкінці зустрічі присутні отримали в дар «Церковно-екологічний календар на 2023-24рр.», «Екологічний декалог Патріарха Святослава» та відповідні закладки до книжок і наліпки, а ряд педагогів зацікавилися і змогли придбати еко-просвітницьку літературу, видану Бюро з питань екології УГКЦ: тематичні ігри та еко-казки, а також новий календар на 2025 рік.

Духовно-екологічна місія для педагогів-керівників учнівських лісництв

Михайло Казимир, директор КЗЛОР «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді», отримав від священика-екореферента тематичну літературу для відомчої бібліотеки і безпосереднього застосування у професійній діяльності його колегами. З деякими педагогами обговорено перспективи подальшої співпраці з Церквою в особі як конкретного референта Бюро з питань екології у Львівській архієпархії, так і з іншими його колегами у відповідних єпархіях.

Подібні заходи, на переконання організаторів та спікера, допомагають не лише підвищити екологічну свідомість, а й мотивують учасників до конкретних практичних «кроків»/дій, спрямованих на захист, збереження та покращення чистоти довкілля. Таким чином, вони вписуються у загальний контекст поширення екологічної культури та сприяють формуванню більш відповідального ставлення до Божого створіння.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело