Фейк: «Російські ракети спричинили потужний землетрус у Кривому Розі»

Землетрус, що стався в Кривому Розі 8 жовтня 2024 року, не має жодного стосунку до російського ракетного удару. У момент підземних поштовхів і безпосередньо перед ними не було зафіксовано повітряної атаки на Кривий Ріг, а епіцентр сейсмологічної активності знаходився за 8 кілометрів під землею. Неядерні боєприпаси, і навіть застосування ядерних снарядів, не здатні спричинити землетрус або ураження на такій глибині. Ба більше, російські пабліки повідомляють, що удару було завдано вночі 9 жовтня, тоді як поштовхи сталися раніше — увечері 8 жовтня. Крім того, Криворізько-Кременчуцький розлом є одним із найбільш сейсмологічно активних регіонів України і це вже п’ятий зафіксований там землетрус лише цього року.

У соціальних мережах та на російських сайтах масово поширюють інформацію про те, що російські ракети нібито викликали потужний землетрус в Україні, а також «знищили найважливіший завод ЗСУ». Йдеться про Кривий Ріг, де увечері 8 жовтня 2024 року зафіксували землетрус магнітудою 3,3 бали за шкалою Ріхтера. «Це була не випадковість»: Землетрус в Україні розпочався після особливих ударів. (…) Як інформує телеграм-канал Win/Win, у Кривому Розі вчора було вражено не лише бункерний завод зі спорядження боєприпасів. Інсайдер уточнює, що основна сейсмоактивність спричинена детонацією на складах», — повідомляє російський сайт Царьград. «Вночі 9 жовтня ракети вразили ключовий підземний завод, що викликало потужний землетрус. Повідомляється, що з-під землі виривалися вогняні стовпи», — пише щодо цього  ще одне видання — Московский комсомолец.

Скриншот – tsargrad.tv

Насправді землетрус, що стався у Кривому Розі 8 жовтня, не має нічого спільного із російським ракетним ударом. У момент підземних поштовхів і безпосередньо перед ними не було зафіксовано повітряної атаки на Кривий Ріг, а епіцентр землетрусу знаходився за 8 кілометрів під землею. Неядерні боєприпаси і навіть застосування ядерних снарядів не здатні викликати сейсмічну активність на такій глибині. Ба більше, Криворізько-Кременчуцький розлом є одним із найбільш сейсмологічно активних регіонів України, і це вже п’ятий зафіксований лише у 2024 році землетрус у цьому районі.

Увечері 8 жовтня о 19:36 за місцевим часом у районі українського міста Кривий Ріг справді було зафіксовано підземні поштовхи потужністю 3,3 бали за шкалою Ріхтера. Про це повідомило багато українських ЗМІ, зокрема й місцеві криворізькі. За інформацією останніх, епіцентр землетрусу спостерігався поблизу сіл Глеюватка, Лозуватка та Мирівське, що за кілька кілометрів на північний захід від Кривого Рогу. Варто зазначити, що в цьому районі немає жодного військового заводу.

Скриншот – seismicportal.eu

Крім того, підземні поштовхи були зафіксовані на глибині 8 кілометрів, що додатково свідчить про непричетність «російських ракет» до події, оскільки завдати ураження на такій глибині і викликати цим землетрус неядерні боєприпаси не здатні. Крім того, за даними американського сайту Usgs.gov  навіть величезна кількість вибухівки майже ніколи не спричиняє хоча б невеликих землетрусів. А щоб зрівнятися з великим землетрусом, якби це було можливо зробити, знадобилися б сотні й тисячі невеликих землетрусів.

Так, як приклад на сайті наводяться найбільші підземні термоядерні випробування, проведені США на західній частині Алеутських островів. «Найбільшим із них було п’ятимегатонне випробування (5000 кілотонн — прим.ред. ), яке відбулося 6 листопада 1971 року з виділенням енергії, еквівалентної землетрусу магнітудою 6,9 балів. Воно не викликало жодних землетрусів на сейсмічно активних Алеутських островах», – підсумовують на Usgs.gov. Очевидно, що якщо навіть підземні термоядерні випробування практично ніколи не викликають землетрусів, то ракетний удар із повітря неядерними боєприпасами не може стати причиною таких серйозних уражень земної поверхні і спровокувати сейсмічну активність.

Ще однією розбіжністю у російських ЗМІ є дата події. Російські сайти вказують: «ракети вразили ключовий підземний завод, що спричинило потужний землетрус» вночі 9 жовтня, тоді як землетрус стався увечері 8 жовтня — ще до передбачуваного «удару». Ба більше, у момент підземних поштовхів і перед ними українські моніторингові пабліки не фіксували ані активності авіації РФ, ані пусків ракет безпосередньо в район Кривого Рогу.

В інтерв’ю українському громадському мовнику Суспільне геофізик Володимир Шляховий наголосив, що у населених пунктах Дніпропетровщини, зокрема у Кривому Розі, існує найбільша ймовірність підземних поштовхів. За його словами, через Кривий Ріг проходить дуже великий, 1000 кілометрів завдовжки, мантійний розлом із півдня на північ — так званий Криворізько-Кременчуцький розлом. Уздовж цього розлому якраз сформовано залізорудне Криворізьке родовище. Тому місто таке витягнуте з півдня на північ — воно розташоване вздовж цього розлому. «По-друге, дуже велике техногенне навантаження. Дуже велика кількість кар’єрів, шахт, хвостосховищ — усе це також впливає на геологічне середовище», — зазначає вчений.

Кількість зафіксованих тільки цього року землетрусів у зазначеному районі вказує на правдивість оцінок геофізика: 22 березня 2024 року сталися підземні поштовхи ближче до Глеюватки, 16 травня – під Мирівським, 11 червня – під Глеюваткою, 5 липня – знову під Мирівським і – вп’яте цього року – 8 жовтня у тому ж трикутнику Глеюватка-Мирівське-Лозуватка. Така регулярність сейсмічної активності в регіоні ставить під сумнів причетність російського удару до нещодавнього землетрусу, а відтак і «знищення підземного заводу зі спорядження боєприпасів».

StopFake продовжує спростовувати схожі фейки в матеріалах «Маніпуляція: Російська ракета «знищила» 32 гаубиці ЗСУ», «Фейк: В результаті російського удару по аеродрому в Старокостянтинові «загинув американський військовослужбовець», — соцмережі»,  «Фейк: Українські військові «за 500 тисяч доларів забезпечили успішний удар ЗС РФ по Полтаві» — Forbes».

Джерело