Владика Микола відвідав «Світлицю святого Миколая»

Владика Микола відвідав «Світлицю святого Миколая»

У суботу, 12 жовтня, Владика Микола Семенишин, Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, завітав у «Світлицю святого Миколая», освітньо-розвитковий простір, що надає підтримку дітям, які постраждали від війни. Проєкт реалізується Мальтійською службою допомоги за активної участі польських партнерів.

Цього дня у Світлиці відбулося свято «Мрії в дії», де діти та молодь взяли участь у різноманітних воркшопах та активностях. У програмі були майстер-класи, танці, частування та багато іншого.

Простір для дітей сьогодні також відвідали голова Мальтійського ордену — доктор медичних наук Марцін Свєрад та польський консул Кшиштоф Лук’янович. Такий візит відбувся для ознайомлення з проєктами, які підтримує програма «Польська допомога» (програма польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща). 

Також серед гостей були: Артур Гросман, спеціаліст з розвитку співробітництва консульства Республіки Польща, Йоанна Пацьорек, співзасновниця Fundacja Świętego Mikołaja, Міхал Ржиско, фандрейзер Мальтійського Ордену Польщі, Андрій Ханас, радник Посольства Суверенного Мальтійського Ордену, представники Мальтійської служби допомоги України, а також працівники та волонтери Мальтійської служби допомоги Івано-Франківська.

Вітаючи гостей у стінах освітнього простору, Роман Яручик, керівник Мальтійської служби допомоги м. Івано-Франківськ, розповів про його зародження та функціонування спершу у Маріуполі, а відтак — в Івано-Франківську.

Світлиця Святого Миколая була заснована у Маріуполі у 2019 році за підтримки та фінансування Фундації Святого Миколая (Варшава, Польща). За майже три роки діяльності 3000 дітей взяли участь у проєктах та акціях Світлиці в Маріуполі. Це був безпечний простір для дітей переселенців та дітей Маріуполя, які постраждали внаслідок війни.

У Франківську освітній простір для дітей відновили ще в березні 2022 року. 19 грудня 2022 року, за підтримки Фундації святого Миколая, його відкрили в оновленому приміщенні. 

Станом на сьогодні Світлиця пропонує понад 20 різних занять та майстер-класів, серед яких: живопис, столярство, швейна справа, музика, акторська майстерність, домедична допомога та інші. З початку 2023 року Світлицю відвідали понад 1500 дітей, було проведено понад 1500 годин занять та майстер-класів.

«Сьогодні ми зібралися тут, щоб дякувати! Бо можна робити багато добра, але так важливо його цінувати та бути вдячним за нього. Нині ми маємо добру нагоду, щоб подякувати друзям з Польщі за те, що ви допомагаєте нам допомагати тим, хто потребує. А найкращим результатом є посмішки та радість на обличчях дітей, а дивлячись на них, ми вже не потребуємо багато слів. Все стає зрозумілим. Для багатьох дітей цей простір — це місце реалізації та розвитку їхніх талантів, й місце, де збуваються мрії. Дякуємо вам за таку можливість», — промовив Владика Микола.

Окрім того, Єпископ-помічник передав щирі вітання та подяку від Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина.

Своєю чергою благодійники з Польщі ствердили, що відвідуючи цей простір, вони помітили наскільки захопливим та гарним є місце, у якому він розташований. Вони також подякували працівникам, волонтерам та всім, хто докладається до функціонування Світлиці, бо така робота будує наше світле, мирне та переможне майбутнє.

Перебуваючи у стінах Світлиці, Владика Микола також ознайомився із локаціями, де відбуваються заняття й поспілкувався із дітками, відвідувачами освітнього простору.

За словами Романа Яручика, 12 жовтня урочистості відбулися також у навчально-логістичному центрі Мальтійської служби допомоги, що розташований у с. Драгомирчани. Там нова генерація рятувальників зі всієї України, які пройшли навчання в рамках проєкту «Зміцнення системи добровільного рятувальництва в Україні», представили свої навички на показових виступах. 

Також цього дня відбулося освячення нового рятувального спорядження. Його звершив капелан благодійної організації о. Андрій Заліський.

Владика Микола відвідав «Світлицю святого Миколая»Владика Микола відвідав «Світлицю святого Миколая»Владика Микола відвідав «Світлицю святого Миколая»Владика Микола відвідав «Світлицю святого Миколая»Владика Микола відвідав «Світлицю святого Миколая»Владика Микола відвідав «Світлицю святого Миколая»Владика Микола відвідав «Світлицю святого Миколая»Владика Микола відвідав «Світлицю святого Миколая»Владика Микола відвідав «Світлицю святого Миколая»Владика Микола відвідав «Світлицю святого Миколая»Владика Микола відвідав «Світлицю святого Миколая»Владика Микола відвідав «Світлицю святого Миколая»Владика Микола відвідав «Світлицю святого Миколая»Владика Микола відвідав «Світлицю святого Миколая»Владика Микола відвідав «Світлицю святого Миколая»

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Джерело