Чисті джерела електроенергії перетнули позначку у 40% виробленої електрики у світі

Чисті джерела електроенергії перетнули позначку у 40% виробленої електрики у світі

Вітрова та сонячна енергетика також встановили рекорд.

Вперше в історії джерела з нульовим рівнем викидів вуглецю склали понад 40% електроенергії, виробленої у світі у 2023 році. Глобальний перехід на чисту електроенергію досягнув нових важливих цілей і продовжуватиметься нинішніми темпами.

Такі висновки та прогнози зробили у двох нових звітах – “Тенденції енергетичного переходу 2024” та “Відстеження інвестицій у відновлювану енергетику за 2 півріччя 2024 року” – аналітики дослідницької компанії BloombergNEF (BNEF).

При цьому на гідроенергетику припадає 14,7%, на вітрову та сонячну енергетику майже стільки ж – 13,9%, що є новим рекордним показником. Частка атомної енергетики склала 9,4%.

Цифри звітів, за словами аналітиків, вказують на те, що імпульс до екологічно чистої енергетики також прискорився. Для підтвердження цієї тези вони наводять два порівняння:

  • у 2023 році на вітрову та сонячну енергетику припадало майже 91% нових потужностей у порівнянні з 83% роком раніше;
  • при цьому на викопні види палива, включаючи вугілля та газ, припадало лише 6% нових потужностей, що є найнижчим показником за весь час існування галузі.
  • Експерти прогнозують, що галузь відновлюваної енергетики знову повторить подібний подвиг у 2024 році, оскільки за перше півріччя проєкти з відновлюваної енергетики залучили $313 млрд нових інвестицій. Ця цифра зіставна з рівнем інвестицій у першому півріччі 2023 року.

    Світові прирости чистої енергетичної потужності за технологіями

    Чисті джерела електроенергії перетнули позначку у 40% виробленої електрики у світі

    Джерело: about.bnef.com.

    У 2023 році загальна світова потужність генерації електроенергії досягла 8,9 ТВт. З них 1 ТВт встановленої потужності припадає на вітроенергетику, що є визначним історичним рубежем. Однак досягнення вітроенергетики затьмарює стрімке розгортання сонячної енергетики: у 2023 році було введено 428 ГВт нових сонячних потужностей. Це на 76% більше, ніж у попередньому році. Наразі загальний світовий парк сонячних електростанцій сягнув 1,6 ТВт.

    “Ми стали свідками кардинальних змін у відновлюваній енергетиці порівняно з кількома роками раніше. Зараз немає сумнівів, що це найбільше джерело нової генерації електроенергії, де б ви не знаходилися”, – сказала Софія Майя, провідний автор звіту “Тенденції енергетичного переходу 2024”.

    Хто з країн є лідерами відновлюваної енергетики

    У 2023 році на 10 країн світу припадало майже три чверті загального виробництва відновлюваної енергії. Китай забезпечив минулого року майже третину всього світового виробництва відновлюваної енергії. США, Бразилія, Канада та Індія замкнули п’ятірку лідерів, на які минулого року припало 60% світового виробництва енергії з ВДЕ.

    Китай продовжує домінувати також у нових інвестиціях у відновлювану енергетику. США були другим за величиною ринком у першій половині 2024 року, а піврічні обсяги інвестицій зросли на 63% після прийняття Закону про зниження інфляції. Пакистан стрімко піднявся на 5 місце за обсягом нових інвестицій у сонячну енергетику, порівняно з 14-м місцем за аналогічний період минулого року.

    Світові інвестиції у відновлювану енергетику за перше півріччя 2024 року

    Чисті джерела електроенергії перетнули позначку у 40% виробленої електрики у світі

    Джерело: about.bnef.com.

    Дослідники BNEF констатують, що сонячна та вітрова енергетика поки що демонструють різні результати у 2024 році: інвестиції в сонячну енергетику в першій половині цього року залишилися на рівні попереднього року, інвестиції у вітроенергетику в першій половині 2024 року впали на 11% порівняно за аналогічним періодом минулого року.

    Особливо скоротилися інвестиції в офшорну вітроенергетику, де інвестиції значною мірою визначаються календарями аукціонів, що проводяться урядом. Тим часом наземна вітроенергетика стикається з частими проблемами, пов’язаними з отриманням дозволів та підключенням до електромереж. Вітроенергетичні проєкти продовжують реалізовуватися, але галузь намагається досягти таких же стрибкоподібних змін у розгортанні, як і сонячна енергетика, говорять аналітики.

    Джерело: Екополітика

    Джерело