Владика Микола освятив престіл у храмі села Березівка

Владика Микола освятив престіл у храмі села Березівка

У неділю, 13 жовтня, Владика Микола Семенишин, Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, здійснив душпастирський візит до храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Березівка, Лисецького протопресвітеріату. Цього дня у святині Архієрей освятив новий престіл.

За доброю традицією, Єпископа на подвір’ї парафії зустріла парафіяльна молодь, серед якої багато пластунів, спільно із духовенством, які запросили Архієрея до храму.

Владика Микола освятив престіл у храмі села Березівка

Зайшовши до святині, опісля урочистого переодягання, Владика Микола освятив новий престіл.

Згодом розпочалася Архієрейська Божественна Літургія. У часі моління Владиці Миколі співслужили о. Богдан Рудницький, парох парафії, о. Олег Качмарський, протопресвітер Лисецький, о. Ярослав Тимішак, о. Мирон Ящук та о. Юрій Павлюк.

Звертаючись до вірних у часі проповіді, Владика Микола процитував слова зі Святого Євангелія, прочитаного того дня: «Царство Небесне буде мати той чоловік, що, пускаючись в дорогу, прикликав своїх слуг і передав їм своє майно, кожному за його здібністю, і відʼїхав» (Мт. 25, 14).

Проповідник ствердив, що власне у цьому першому реченні міститься вся правда про ставлення Бога до нас і про сенс нашого життя у цьому світі.

Владика Микола роздумував, зокрема над тим, для чого Господь кличе людину до себе: «Нам здається, що Бог, коли нас кличе до себе, то чогось від нас очікує, щось неодмінно буде вимагати: якоїсь жертви, якогось зречення, а, можливо, захоче чогось позбавити нас, обмежити у чомусь. Але це все не так. Бог кличе, щоб обдарувати, поділитися своїми цінними дарами з нами, передати нам свої таланти, свої скарби, своє життя. У цьому проявляється велика довіра Бога до нас — людей».

«”Талант” у притчі означає певну суму грошей, суму дуже велику. Але до цих матеріальних дарів чоловік-господар з нинішньої притчі кожному із трьох своїх слуг дав ще принаймні два таланти, два цінні дари: дар особистих здібностей, щоб людина могла розумно використати даний їй Божий капітал, а також дар часу, як каже нинішня притча “довгого часу” — Бог і у цьому є дуже щедрий для людини!» — ствердив проповідник.

За словами Владики Миколи, у нашому часі багато людей шукають виправдання своїй пасивності у доброму, сягаючи надуманих аргументів, мовляв, світ поганий, люди злі, обставини несприятливі, усі довкола егоїсти і самолюби — проте насправді усі ці фрази є тільки спробами сховатися від відповідальності за власне життя і за дари, якими Бог нас наділив: «Бог дав нам все, щоб змінювати світ на краще».

«Дорогі у Христі! Ми — добрі люди, бо ми є діти Доброго Отця Небесного. Ми добрі, бо обдаровані добрими дарами. Проте, будьмо не просто “добрими”, але будьмо “добрими й вірними слугами”, тобто оперуймо цими добрими дарами, використовуймо кожну нагоду, щоб творити добро на цьому світі, щоб ці дари приносили плоди Божого Царства в нашому житті, в житті наших родин, громад і народу», — промовив Архієрей.

А на завершення додав: «І тоді, при зустрічі із нашим Небесним Владикою-Господарем, покажеться, що Його таланти не були змарновані у нашому житті, а ми почуємо слова, які я бажав би почути сам і бажав би почути кожному із вас: “Гаразд, слуго добрий і вірний. Ти був вірний у малому, поставлю тебе над великим. Увійди у радість Господа твого!”».

Опісля Літургії у храмі лунало Многоліття для о. Богдана Рудницького, який цими днями відзначав 60-ліття. Зі словами вітань до пресвітера звернувся Владика Микола, парафіяни, школярі й керівництво місцевого навчального закладу.

Насамкінець у храмі лунала молитва за Україну «Боже Великий, Єдиний», яку всі присутні жертвували за мир на території багатостраждальної Батьківщини-України.

Владика Микола освятив престіл у храмі села БерезівкаВладика Микола освятив престіл у храмі села БерезівкаВладика Микола освятив престіл у храмі села БерезівкаВладика Микола освятив престіл у храмі села БерезівкаВладика Микола освятив престіл у храмі села БерезівкаВладика Микола освятив престіл у храмі села БерезівкаВладика Микола освятив престіл у храмі села БерезівкаВладика Микола освятив престіл у храмі села БерезівкаВладика Микола освятив престіл у храмі села БерезівкаВладика Микола освятив престіл у храмі села БерезівкаВладика Микола освятив престіл у храмі села БерезівкаВладика Микола освятив престіл у храмі села БерезівкаВладика Микола освятив престіл у храмі села БерезівкаВладика Микола освятив престіл у храмі села БерезівкаВладика Микола освятив престіл у храмі села Березівка

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Джерело