Фейковий запис у щоденнику: російські пропагандисти поширили маніпуляцію про збори на ЗСУ

  • Автор допису:

У соціальних мережах поширили фейковий запис у щоденнику нібито українського школяра, де учня звинувачують у тому, що він не здав грошей на підтримку Збройних сил України. Цей допис є частиною російської інформаційної атаки, спрямованої на дискредитацію волонтерських ініціатив у школах.

Кремлівська пропаганда продовжує вправлятися у роботі з фоторедакторами. Ми вже неодноразово викривали агітпроп на підробці офіційних документів чи фейкових обкладинок відомих видань. Цього разу росіяни підробили сторінку зі шкільного щоденника. У ньому нібито вчитель залишив запис із зауваженням про те, що дитина не здала гроші на ЗСУ. Деталі розповідаємо далі.

Фейковий запис у щоденнику: російські пропагандисти поширили маніпуляцію про збори на ЗСУ

На опублікованій світлині, яку поширюють у пропагандистських соцмережах і сайтах-сміттярках, зображено нібито щоденник учня однієї з українських шкіл, де міститься запис до батьків із зауваженням проте, що їхній син вже тричі не здавав гроші на ЗСУ. Батькам у записі навіть погрожують зверненням у СБУ.

Фейковий запис у щоденнику: російські пропагандисти поширили маніпуляцію про збори на ЗСУ

«Если школьник в Украине не приносит деньги на ВСУ, то его родителями занимается СБУ. Страна рабов», – йдеться у дописі мовою оригіналу.

При цьому, у ньому не вказано, в якій саме школі висувають такі «вимоги» до учнів та їхніх батьків.

Окрім того, у щоденнику одним зі шкільних предметів вказана «рідна мова», однак такого уроку в освітній програмі жодного класу немає, адже учні вивчають «Українську мову».

Фейковий запис у щоденнику: російські пропагандисти поширили маніпуляцію про збори на ЗСУ

До того ж, в Україні ще з 2020 року почали впроваджувати електронні щоденники. Паперові залишили лише для особистого користування учня, проте усі записи та оцінки ставлять саме у електронних. Напевно, такі блага цивілізації до Росії ще не дійшли.

Насправді в українських школах немає жодних примусових «зборів на ЗСУ». Офіційно поширеними є благодійні ярмарки, за допомогою яких учні збирають кошти, продаючи печиво, сувеніри та інші вироби.

ВИСНОВКИ

В українських школах немає примусових зборів на потреби ЗСУ. А небажання чи неможливість задонати армії не є підставою для звернення в СБУ. Українці збирають гроші на армію добровільно. Загалом, як повідомляв Опендатабот, протягом минулого року українці задонатили 18,75 мільярда гривень у три найбільші фонди. 

Подібні фейки російська пропаганда поширює, аби дискредитувати Збройні сили України, а також переконати власну аудиторію, що українців примушують донатити на потреби армії.  Проте українці продовжують підтримувати ЗСУ та наближати перемогу кожен у власний спосіб.

***
Матеріал підготовлено в межах проєктної співпраці з проєктом із протидії дезінформації «БезБрехні».