Екомісії на Житомирщині

Екомісії на Житомирщині

У неділю, 13 жовтня, з благословення пароха отця Олега Лучки в Житомирі відбулися екологічні місії. Вони розпочались із Божественної Літургії в парафії Святого Василія Великого, яку очолив о. Роман Романович, референт з питань екології Київської архієпархії.

Свою екзегезу на читання Євангелія о. Роман розпочав із розгляду уривку, який говорить про таланти та їх інтерпретацію в контексті порівняння з сучасними дарами, які ми отримуємо щодня, проте не кожний ними добре управляє. Більшість гадають, що тільки маючи фінансові можливості, можна ними управляти та їх збільшувати. І це можуть робити тільки заможні люди.

Проте мати щось означає бути за це відповідальними. Усе, що посідає людина, і все чим вона користується у природі потребує відповідальності. Тому кожен із нас на своєму рівні має подбати про оточуючий світ. Світ рослинний та тваринний, світ у якому кожний потребуючий є твоїм ближнім. «Добрі діла стосовно них – це і є ті таланти, які дарує нам Господь, і наше завдання їх не закопати, а тільки примножувати». – зазначив о. Роман.

Після Літургії екореферент розкрив головну тему цьогорічних місій – популяризації діяльності Митрополита Андрея Шептицького, його екологічного богослов’я та природоохоронної спадщини. Священник наголосив, що бачення Митрополитом проблем збереження навколишнього середовища та діяльності людини стосовно довкілля на десятки років випереджало тогочасні перспективи господарювання людьми і він вже тоді передбачав, які негативні наслідки чекають на нас, якщо наша діяльність не буде відповідальною. Так, для прикладу, стосовно лісів він казав, що не можемо зрубати більше лісу ніж той, який має вирости за цей проміжок часу.

Екомісії на Житомирщині

Окрім цього о. Роман спілкувався із присутніми парафіянами та гостями про енергоефективність та енергозбереження. Продемонстрував ековалізу, та друковану літературу, і екокалендар на 2025 рік, який присвячений екобогословській спадщині Митрополита Андрея.

Екомісії на Житомирщині

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело