Із фасаду будинку-пам’ятки на Введенській, 6 мають прибрати самовільний мурал, його авторам запропонують інше місце

Мурал на бічному фасаді будинку-памʼятки архітектури місцевого значення вул. Введенська, 6 нанесено самовільно. Про це повідомив Департамент охорони культурної спадщини КМДА.

У Департаменті нагадали, що цей будинок охороняється чинним законодавством, оскільки занесений до Державного реєстру нерухомих памʼяток України наказом Міністерства культури України від 29.12.2016 № 1273 (охоронний № 997-Кв). 

Згідно із Законом України «Про охорону культурної спадщини», використання будинку-памʼятки має відбуватись із якнайменшими змінами чи доповненнями, щоб зберегти його елементи матеріальної автентичності, просторової композиції, елементів обладнання, упорядження, оздоби тощо.

Тим більш, що згідно з рішенням Київради, яка затвердила в липні цього року Порядок нанесення монументальних розписів у Києві, не допускається нанесення муралів на фасадах будівель, що є об’єктами культурної спадщини.

Тож Департамент видав приписи з вимогою привести фасад пам’ятки на вул. Введенська, 6 до належного стану.

Разом із тим, Київ запропонує альтернативне місце в міському просторі, яке можна буде використати для реалізації цієї ініціативи – згідно з ухваленим Порядком та відповідними погодженнями.

Джерело