У Національному музеї декоративного мистецтва України презентували ювілейну виставку «70: вчора, сьогодні, завтра» (+фото)

17 жовтня в Національному музеї декоративного мистецтва України презентували ювілейну виставку «70: вчора, сьогодні, завтра», присвячену 70-річчю з дня заснування музею. Виставку відвідала заступниця голови КМДА Ганна Старостенко та вручила колективові музею-ювіляра Почесну грамоту Київського міського голови.

«Ювілейна експозиція виставки представляє близько 100 пам’яток із музейної колекції. Кожна з них є знаковою для музейного зібрання та пов’язана з важливими подіями – експедиціями в різні регіони України, науковими дослідженнями, реставраційними роботами, творчими проєктами та подарунками художників і майстрів», – зазначила Ганна Старостенко.

Переважна більшість виставкових експонатів – це твори видатних українських митців XX-XХI століть. Серед них – перлини музейної колекції з унікальних збірок. Це роботи народних художниць України Катерини Білокур і Марії Примаченко, корифеїв петриківського розпису Тетяни Пати, Надії Білокінь, Марфи Тимченко, петриківчанок – Віри Клименко-Жукової та сестер Павленко, художників-авангардистів Ганни Собачко-Шостак, Євмена Пшеченка та Василя Довгошиї.

На виставці також представлені твори майстрів художнього скла київської та львівської шкіл – Віталія Гінзбурга, Світлани Голембовської, Івана Зарицького; художнього текстилю – Сергія Нечипоренка, Надії Бабенко, Олексія Мороза та багатьох інших визначних авторів. 

Органічним доповненням експозиції є світлини з музейного архіву, які зафіксували неповторні миті життя закладу, його традицій, заходів і знаменних подій. Вони розповідають про плеяду відданих своїй справі фахівців музею, які його створювали, досліджували, а також зберігали історико-культурну спадщину України.

На виставці можна побачити і твори сучасних художників, адже музей не припиняє поповнювати свою колекцію, працюючи в умовах повномасштабної війни.

Ознайомитися з експозицією можна з 18 жовтня до 31 грудня в Національному музеї декоративного мистецтва України (вул. Лаврська, 9): у середу ‒ неділю з 10:00 до 17:00, понеділок, вівторок – вихідні.

Джерело