Фейк: Польський військовий з Інтернаціонального легіону вбив свою дружину та її коханця-українця

  • Автор допису:

Пропагандисти сфабрикували сюжет Euronews на цю тему. Про такий інцидент не існує жодної інформації і про нього не повідомляло жодне авторитетне видання.

У проросійських джерелах стрімко поширюється сюжет нібито виробництва Euronews про трагічну історію, яка сталася в Польщі. У ролику йдеться про те, що 2 жовтня польський військовий з Інтернаціонального легіону буцімто вбив свою дружину та її коханця-українця, потім підпалив власну квартиру та скоїв самогубство. 

Скриншот — X (Twitter)

Однак, ця новина — цілковита вигадка. По-перше, пропагандисти сфабрикували сюжет Euronews на цю тему. Такого ролика немає ні на сайті, ні у жодній з соціальних мереж видання. Раніше ми вже аналізували аналогічні маніпуляції і відзначали, чим справжні сюжети Euronews відрізняються від російських підробок: вони монтуються з оригінальних кадрів з дикторською начиткою. Водночас, поширюваний ролик — це нарізка стокових кадрів з музичним супроводом. Крім того, новина про побутове вбивство на тлі ревнощів в Польщі не відповідає звичному редакційному контенту на Euronews, де зазвичай повідомляють лише про значимі для Європи та світу події. А по-друге, нам не вдалося знайти інформацію про так зване вбивство ні у жодному з польських видань, ні у місцевій групі села Хохлув, де буцімто розгорталися драматичні події. Враховуючи, що у цьому невеликому туристичному містечку проживає усього 1200 осіб, подвійне вбивство та підпал житла не могли залишитися непоміченими. Однак відсутність обговорень цієї події у досить активній місцевій групі зайвий раз свідчить про те, що новина повністю вигадана. 

Такими новинами російські пропагандисти вчергове намагаються принизити українських біженців за кордоном та погіршити польсько-українські взаємини. Нещодавно ми спростовували схожий дезінформаційний наратив у матеріалі Фейк: У Польщі немає куди поселити постраждалих від повені через українських біженців.

Джерело