Фейк: У шкільних туалетах з’явилися камери, щоб стежити, чи не говорять діти російською мовою – фото

Пропагандисти створили фейк, використавши відредаговані фотографії шкільних туалетів. Одне із зображень було взято з українських новин про поганий стан вбиралень у школі міста Дніпро, а друге – з новини про ремонт туалету в ліцеї на Рівненщині. Обидва зображення було змінено: до них додали відеокамери, змінили колір плитки та зробили дзеркальні ефекти.

У мережі поширюється  інформація про те, що в Україні нібито заборонили використання російської мови у школах навіть на перервах. Стверджується, що адміністрації навчальних закладів встановлюють відеокамери в туалетах, щоб стежити, чи не говорять там діти російською мовою. Як підтвердження поширюються зображення, нібито зафіксовані цими камерами у школах Дніпра та Кривого Рогу.

Скриншот – facebook.com

Насправді ця інформація не відповідає дійсності і є черговою вигадкою пропагандистів.

Почнемо з того, що на сьогодні українським школярам не заборонено використовувати російську мову на перервах.

1 жовтня народна депутатка від партії «Голос» Наталія Піпа зареєструвала у Верховній Раді України законопроєкт №12086, який може зобов’язати учнів та вчителів використовувати державну мову як в освітньому процесі, так і на території навчальних закладів. У документі запроваджується поняття «україномовне середовище», і керівники навчальних закладів будуть зобов’язані створювати таке середовище. Водночас законопроєкт допускає використання мов національних меншин України, мов співтовариств Європейського Союзу, а також кримськотатарської та англійської мов.

Міністерство освіти і науки підтримало цей законопроєкт, але з певними застереженнями. 11 жовтня міністр освіти і науки Оксен Лісовий на засіданні уряду заявив, що будь-які заходи щодо захисту української мови мають брати до уваги рівні можливості для розвитку мов національних меншин, особливо офіційних мов країн ЄС. При цьому міністр підкреслив, що це не стосується мови країни-агресорки – російської, яка, за його словами, використовується як інструмент агресії.

Тим не менше законопроєкт №12086 все ще перебуває на розгляді профільного комітету Верховної Ради України, тому ніякої заборони на використання російської мови на перервах наразі не існує.

Твердження про те, що в українських шкільних туалетах нібито почали встановлювати відеокамери, є абсурдним. По-перше, встановлення відеокамер у туалетах, роздягальнях чи інших подібних місцях, де передбачається конфіденційність, безпосередньо порушує права людини згідно з українським законодавством. Нормативні документи Міністерства освіти і науки України орієнтовані на створення безпечного освітнього середовища з повагою до прав учнів, включаючи їхнє право на конфіденційність. Встановлення відеокамер у туалетах порушувала б ці права.

По-друге, фотографії, які пропагандисти публікують як «докази», були відредаговані – відеокамери додали на зображення у процесі редагування.

Для створення фотофейку пропагандисти використали фотографію туалета у школі №121 міста Дніпро. Це фото було опубліковане українськими ЗМІ у зв’язку із скандалом, що виник з приводу невідповідності туалетів у цьому навчальному закладі чинним нормам і стандартам. Пропагандисти відредагували це зображення, додавши вгорі зліва відеокамеру і прибравши в кутку кімнати швабру та ганчірку.

Колаж – StopFake

Колаж також містить друге фото, взяте з іронічної новини про те, що адміністрація ліцею в селі Тишиця на Рівненщині, урочисто відкрила відремонтований туалет. Це зображення було змінено: його дзеркально перевернули, змінили колір плитки, і також додали відеокамеру.

Колаж – StopFake

Раніше журналісти StopFake спростовували неправдиву інформацію про те, що в київському університеті імені Шевченка заборонили використовувати слова «росія» і «російський» у дослідницьких роботах.

Джерело