Фейк про вечірки в храмі ПЦУ: пропагандисти поширили відео, щоб розпалити релігійний конфлікт

  • Автор допису:

У мережі з’явилося відео, яке нібито демонструє проведення вечірок у храмі ПЦУ у Вінниці. Насправді це черговий фейк, спрямований на провокацію та загострення релігійної ворожнечі. Агітпроп постійно намагається дискредитувати Православну церкву України, тавруючи її прихильників «розкольниками» й «богохульниками» та усіляко заплямовуючи її авторитет.

На «підтвердження» своїх теорій пропагандисти видали черговий фейк. Зокрема, телеграм-каналами вони масово поширюють відео, зняті нібито у храмі ікони Божої матері, що у Вінниці. Пропагандисти стверджують, що у стінах церкви після її переходу з УПЦ МП до ПЦУ (а у хворій уяві росіян – після «захвату сатаністами») проводять гучні вечірки. Та насправді відео вечірки зняті не в церкві і навіть не в Україні. Розбір цього вкиду читайте у матеріалі.

Дописи, поширені пропагандистами, містять три уривки з вечірки, на них грає діджей і танцюють люди. На відео також лунають українські пісні «Стефанія», «Ой у лузі червона калина» та «Слава нашим ЗСУ». Росіяни стверджують, що відео зняті у Вінниці у храмі ікони Божої матері. 

«Вечеринки со светомузыкой проводят в винницком храме иконы Божией Матери УПЦ В феврале этого года церковь захватили сатанисты», – пишуть кремлімські посіпаки у підписах до відео мовою оригіналу.

Фейк про вечірки в храмі ПЦУ: пропагандисти поширили відео, щоб розпалити релігійний конфлікт

Справді, у лютому 2024 року відбулися збори релігійної громади храму на честь ікони Божої Матері «Скоропослушниця» міста Вінниця, під час якого громада храму ухвалила рішення про вихід з УПЦ московського патріархату та приєдналася до канонічної помісної Православної Церкви України. Вже у березні відбулася перша літургія українською мовою, – повідомили на сайті Вінницько-Барської єпархії ПЦУ. 

На сайті також є фото храму, де видно, що стіни розмальовані релігійними мотивами, а на відео, яке поширили пропагандисти, стіни однотонні, без малюнків.

Фейк про вечірки в храмі ПЦУ: пропагандисти поширили відео, щоб розпалити релігійний конфлікт

Кадри із відео пропагандистів насправді зняті у клубі «ROOM 13» у Варшаві. За допомогою зворотнього пошуку у Google ми ідентифікували характерні деталі, які є і на відео росіян, і на фото та відео, зроблених у польському розважальному закладі. Зокрема, велика літера «В» із підсвіткою та особливості конструкції арок. 

Відео із клубу є також є у Tik-Tok-акаунті закладу, де можна розгледіти ці деталі. 

Фейк про вечірки в храмі ПЦУ: пропагандисти поширили відео, щоб розпалити релігійний конфлікт

ВИСНОВКИ

У вінницькому храмі не проводять гучні вечірки. Відео, які поширюють пропагандисти, були зняті у клубі, що знаходиться у Варшаві.

Подібні російські фейкові наративи, спрямовані  проти Православної Церкви України, поширюються з метою демонізувати цю конфесію в очах українців та світової спільноти. Цю тактику пропагандисти часто використовують, щоб відвернути увагу від власних, далеко не гуманних дій, зокрема, виправдуючи свої звірства під час війни.

***
Матеріал підготовлено в межах проєктної співпраці з проєктом із протидії дезінформації «БезБрехні».