Українська бібліотека здобула друге місце на IFLA Green Library Award 2024

Українська бібліотека здобула друге місце на IFLA Green Library Award 2024

Київська Бібліотека на Пріорці для дітей здобула друге місце на IFLA Green Library Award 2024 – всесвітньому конкурсі, який відзначає бібліотеки, що просувають ініціативи з охорони довкілля.

Проєкт «Екологічний простір «Зелена» бібліотека»: у пошуках екогероїв та виходу з екологічної кризи» бібліотеки на Пріорці для дітей (Київ) отримав друге місце в номінації «Найкращий проєкт зеленої бібліотеки» міжнародного конкурсу IFLA Green Library Award 2024. Нагорода дається за вагомий внесок бібліотек в екологічну просвіту та діяльність.

Нагородження відбулося під час міжнародної конференції IFLA Culture Knowledge Community, що пройшла впродовж 6-9 жовтня 2024 року у Барселоні. Ганна Кобець, завідувачка бібліотеки та Люсьєна Шум, директор БФ «Бібліотечна країна» взяли участь в Церемонії нагородження в Барселоні.

Це вже дев’ятий подібний конкурс серед проєктів «зелених» бібліотек світу, який відбувається під егідою Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (The International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA). Рейтинг проводиться у двох категоріях: найкраща «зелена» бібліотека (масштабний проєкт) та найкращий проєкт. Київська бібліотека на Пріорці у фіналі конкурсу в категорії «Найкращий проєкт «зеленої» бібліотеки» була поруч з бібліотеками Китаю, Туреччини, Словенії та Ірландії, поступившись першістю лише бібліотеці з Ірландії. Загалом цього року 44 екопроєкти з усього світу подали заявки на участь в конкурсі.

Люсьєна Шум, виконавча директорка Благодійного фонду «Бібліотечна країна»: «Бібліотеки України мають змогу ставати голосом України на міжнародній арені та говорити про українські досягнення, а також воєнні виклики. Наслідки російської війни для довкілля України та сусідніх країн мають катастрофічний характер, і бібліотека завдяки участі в конкурсі змогла донести цю інформацію до світової бібліотечної спільноти».

Ганна Кобець, завідувачка бібліотеки на Пріорці для дітей (Київ): «Успіх нашої бібліотеки продемонстрував, що українські бібліотеки навіть в сучасних непростих умовах здатні конкурувати з колегами з усього світу, де бібліотеки традиційно є активною частиною соціуму та громади. Отже, і наш вітчизняний досвід розвитку бібліотек відповідає і вимогам часу, і потребам громади. Навіть з наявними ресурсами та можливостями можна ефективно реалізувати програми розвитку та трансформації бібліотек та галузі загалом у сучасні багатофункціональні простори, що служать потребам громад. За час впровадження проєкту нам вдалося створити справжній, наповнений реальним змістом простір, головне завдання якого – формування екологічної культури та свідомості дітей та молоді. Особливі напрямки нашої роботи: дитячий екоклуб, що передбачає регулярні екозустрічі-практикуми з дітьми, мистецький проєкт «Збережи життя», головний зміст якого – демонстрація екологічних проблем через мистецтво, проєкт «ДубкросінгUA», впроваджений у співпраці з громадою наших сусідів і партнерів Гірки Крістера. Саме ці напрямки демонструють нашу роботу, відповідають Цілям сталого розвитку та, як результат, приводять до успіху, головний секрет якого – небайдужість».

Українська бібліотека здобула друге місце на IFLA Green Library Award 2024

Довідка: Проєкт «Екологічний простір «Зелена» бібліотека» спільно заснували Благодійний фонд «Бібліотечна країна» з Бібліотекою на Пріорці у 2019 році.

Презентація проєкту за покликом.

Джерело: Благодійний фонд «Бібліотечна країна»

Джерело