​​Що таке #рашизм? Розпочинаємо серію публікацій про суть того страшного явища, яке спостерігаємо в російській державі та російському суспільстві

​​Що таке #рашизм?

Розпочинаємо серію публікацій про суть того страшного явища, яке спостерігаємо в російській державі та російському суспільстві. Запрошуємо до рефлексії та дискусії.

У першому дописі ділимося думками історикині Лариси Якубової. Пані Лариса – доктор історичних наук, завідувачка відділу історії України 20–30-х років XX століття Інституту історії України Національної академії наук. Вона серед іншого досліджує тему російського фашизму. Інтерв’ю Лариси Якубової голові УІНП Антон Дробович вийшло в межах проєкту #історичний_спротив. Нижче – пряма мова дослідниці👇

🔹 Рашизм – це навіть полегшено звучить для того страшного фатального процесу, в середині якого ми зараз перебуваємо. Йдеться про новітню версію «русского фашизма». Еволюція російського фашизму відбувалася паралельно з націєтворенням українців. Значною мірою він був реакцією на розвал імперії та становлення постімперських націй. Порівняно з попередніми версіями російського фашизму (ільїнський фашизм, дугінська фашистська концепція), які були маргінальними псевдотеоретичними побудовами й існували у своїх маргінальних лакунах, путінізм, тобто сучасний російський фашизм-тоталітаризм – це державна теорія і практика.

🔹 У фашизмі йдеться про те, щоб дати людям уявлення про альтернативний світ, про місію конкретної нації або національного сурогату в цьому альтернативному світі та поставити надмету переформатувати весь навколишній світ за своїм лекалом, апелюючи до цієї «великої» мети. Саме для цього держава зростається з суспільством, яке припиняє бути суспільством, перетворюється на населення. І вони проїдають наскрізно одне одного. При цьому знищуються всі інститути – і державні, і громадянські. Держава стає величезним механізмом, спрямованим на концентрацію ресурсів для досягнення цієї «вищої» мети. Населення перетворюється на демографічний ресурс для виконання цього надзавдання, при чому всі десуб’єктивізуються. Тобто є множина біологічних особин, які мислять і діють, як одна. І є лідер, який є унаочненням тих сенсів, які генерує це спотворене, відмінне від решти світу утворення.

☝️ Проблема не в тому, наскільки збігається ця новітня форма нацизму в його російському вимірі з тим, що сформулювали дослідники у XX столітті. Вони не могли знати, яких форм набиратиме нацизм у світі інформаційних технологій.

Відповідальність росіян у будь-якому разі вже колосальна. Будь-яка спільнота, яка взяла за основу світогляд національної вищості й почала його насильницьким способом втілювати, знищуючи суверенітет держав і роблячи це за допомогою геноцидних практик, – вчинила злочин проти людства, який передбачає відповідальність.

🔹 Росія потребує реінсталяції тієї культурної матриці, яка вже не перший раз дає рецидиви в тоталітаризм. Адже російський білий фашизм – найстаріший. Це була реакція поваленої імперії Романових на глобальні зміни у світі в напрямку демократії та лібералізму. Це була перша ластівка фашизму. Раніше за фашизм Дуче й нацизм Гітлера. Коли ми розуміємо, що Росія за оце довге XX століття включно з початком XXI століття мала три версії російського фашизму в різних варіантах, – бачимо, що йдеться про етнос, який понад 100 років не спроможний модернізуватися.

👉 Також в інтерв’ю йшлося про:
🔸 трансформаційний процес, в якому Україна перебуває останні 100 років, і чому ця війна – постколоніальна;
🔸 спорідненість фашизму й тоталітаризму;
🔸 те, як Україна дає іншим надію, що катастрофічні наслідки життя в тоталітарній системі можна подолати;
🔸 відповідальність російського суспільства.

Слухайте повністю: https://youtu.be/zO-tLGglWFg


Джерело